Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Підприємства Полтавщини заборгували працівникам 50 млн грн

У Полтавській облдержадміністрації відбулося розширене засіданні обласної робочої координаційної групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати та дотримання державних соціальних гарантій у сфері оплати праці на підприємствах, установах та організаціях за участі представників галузевих департаментів облпрофради.

Як відмітили члени робочої групи, завдяки вжитим органами влади, контролюючими та правоохоронними органами спільним заходам в області спостерігається зменшення загальної заборгованості з заробітної плати, сума якої станом на 1 серпня 2019 року складає 49,9 мільйони гривень, них: 36,5 мільйонів гривень заборгували 8 економічно активних підприємств, 12,9 мільйонів гривень – 10 підприємств, що перебувають у процедурах банкрутства.

У липні на 1,9 мільйони гривень зменшився борг на підприємствах Гадяча, повністю виплачена зарплатня (79 тисяч гривень) на ДП «Лохвицький спиртовий комбінат».

Щомісячне порушення термінів виплати заробітної плати, за даними моніторингу, спостерігається на ДП «Полтавський облавтодор» та його філіях. Представник управління інфраструктури облдержадміністрації поінформував робочу групу про зниження обсягів робіт на підприємстві, що впливає на рівень належної зайнятості працівників, прибуткову діяльність підприємства та своєчасність виплати заробітної плати. Керівництвом ДП «Полтавський облавтодор» вживаються заходи з оптимізації структури.

За даними представника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області у поточному році органами державної виконавчої служби у примусовому порядку виплачено заборговану заробітну плату працівникам ДП «Полтавський комбінат хлібопродуктів» на суму 3,7 мільйонів гривень, ПрАТ «Будівельне управління № 9 «Полтаванафтогазбуд» – 1,1 мільйон гривень, ПрАТ «Пласт» – 449 тисяч гривень, ТОВ «Полтавамолпрод» – 148 тисяч гривень. Найближчим часом за рахунок коштів від реалізації майна ПрАТ «Пласт» працівникам підприємства планується виплатити понад 1 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати.

На засіданні розглянуто стан забезпечення виплати заробітної плати в установах та закладах області за травень 2019 року з дотриманням законодавчо визначеного мінімального розміру. За даними Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області загальна кількість застрахованих осіб по області порівняно з початком 2019 року зросла на 7,7 тисяч осіб та у травні становила 424,2 тисяч осіб, заробітну плату менше мінімального розміру отримали 42,9 тисяч осіб, що на 3 тисячі менше порівняно з січнем 2019 року.

Члени робочої групи та запрошені обговорили план спільних заходів із покращення ситуації з виплатою заробітної плати на підприємствах області.

Перейти до вмісту