Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

ОТГ Полтавщини знову серед лідерів рейтингів фінансової спроможності

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» проаналізували  окремі фінансові показники за підсумками першого півріччя 2019 року. Аналізувалися об’єднані територіальні громади, створені в 2015-2018 роках. До уваги бралися чотири показники: доходи на душу населення (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців громади); рівень дотаційності; питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ; питома вага заробітної плати у видатках загального фонду.

За підсумками експертного аналізу ОТГ Полтавщини в чергове зайняли провідні місця рейтингів у своїх групах. Про конкретні здобутки громад області розповів Костянтин Качаненко, радник з управління місцевими фінансами Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

«Так, в першій групі(населення більше 15 тисяч) Пирятинська ОТГ посіла 21 місце серед майже 100 громад. В першій половині рейтингу цієї групи також Засульська ОТГ (Лубенський район). Досить солідно полтавці представлені в групі 2(населення від 10 до 15 тисяч). Всього в цій групі 124 громади. Серед 15 лідерів одразу 5(1) об’єднаних територіальних громад Полтавської області. Це ОТГ, сформовані в 2015 році – Глобинська (5 місце), Шишацька(7). Поруч розташувалися Щербанівська (8) та  Лохвицька (11 місце). В чільній частині також – Гребінківська (14) та Козельщинська(28). Загалом непогані показники й у Семенівської об’єднаної територіальної громади – 51 місце. Також в числі кращих й громади 3-ої групи(населення від 5 до 10 тисяч). Найкраща тут серед полтавських – Опішнянська (Зіньківський район). Одна з наймолодших ОТГ в Полтавській області на 14 місці серед 267 громад цієї групи. В першій чверті списку ще представлені: Михайлівська (Машівський район) – 16 місце, Машівська – 20, Нехворощанська (Новосанжарский) – 24, Чорнухинська – 30, Новосанжарська – 45 місце. Традиційними лідерами групи №4 (населення до 5 тисяч) залишаються теж полтавці. В найбільш чисельній групі ОТГ України (292 громади) гідно  виглядають полтавські громади. На почесному 3-ому місці – Драбинівська ОТГ (Новосанжарський район). На 5-ому місці розташувалася Сенчанська ОТГ. В першій десятці є й новачок – молода Краснолуцька ОТГ (Гадяцький район). Вони обійняли восьме місце. Неподалік розташувалися Коломацька (Полтавський район) та Ланнівська (Карлівський) об’єднанні територіальні громади. Відповідно, 13 та 15 місця. В першій чверті рейтингу цієї групи й потужна Сергіївська ОТГ (Гадяцький район). Неподалік розташувалися Пришибська(Кременчуцький район), Бутенківська (Кобеляцький) та дві ОТГ з Великобагачанського району – Білоцерківська й Рокитяньска».

Перейти до вмісту