Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині зафіксували 5 спалахів гострих кишкових інфекцій

Упродовж літа 2019 року санітарно-епідеміологічна ситуація на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння залишається складною. За 7 місяців в Україні працівники Держпродспоживслужби розслідували 97 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1192 осіб, із них 691 дитина (58%). 

Складною є й санітарно-епідеміологічна ситуація в Полтавській області. За 6 місяців 2019 року в області зареєстровано 1609 випадків гострих кишкових інфекцій. Захворюваність в регіоні вища, ніж в Україні вцілому, область на 5-му місці. Протягом літнього періоду відмічається зростання захворюваності на вірусний гепатит А у Полтаві, Полтавському та Миргородському районах. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

На сьогодні в області зареєстровано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій:

– дошкільний навчальний заклад № 36 «Школа здоров’я» (Полтава);

– дошкільний навчальний заклад № 60 (Кременчук);

– дошкільний навчальний заклад № 4 «Теремок» (Диканський район);

– ТОВ «Бейкень Енергетика Україна» (Гадяцький район);

– на святкуванні дня села у Миколаївці (Зіньківський район).

Усього постраждало 26 осіб, із них 11 дітей. За етіологічним фактором  4 спалахи викликані вірусами (рота-, норовірусами), 1 – збудником сальмонельозу.

У поточному році в Полтавській області зареєстровано 2 випадки захворювань на ботулізм, постраждали 3 особи у Зіньківському районі. Перший випадок захворювання у селі Отрадівка пов’язаний із вживанням м’ясної консерви домашнього приготування. Другий випадок у селі Манилівка: хворий пов’язує із вживанням рибних консервів промислового виготовлення з місцевого магазина в селі Шилівка Зіньківського району.

У ході розслідування спалахів гострих кишкових інфекцій та ботулізму спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області здійснили  комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. За наявністю порушень, що могли нанести шкоду здоров’ю людей, на суб’єктів господарювання накладено штрафи  на суму – 166 920 гривень та 12 519 гривень.

Із метою своєчасного та оперативного розслідування випадків спалахів інфекційних захворювань у ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області провели тренінг для начальників міських, міськрайонних, районних управлінь і спеціалістів відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. У ході якого на прикладі розслідування спалаху норовірусної інфекції серед працівників ТОВ «Бейкень Енергетика Україна» (Гадяцький район) детально розібрали порядок інформування про ускладнення санепідситуації, порядок дій територіальних органів Держпродспоживслужби, документи, якими регулюється санепідрозслідування. Акцентовано увагу присутніх на чіткому  дотриманні Регламенту дій територіальних органів Держпродспоживслужби у випадках ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації та застосуванні адекватних адміністративно-запобіжних заходів у разі виявлення порушень у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та/або санітарного законодавства.

Перейти до вмісту