Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Полтавщині діє оперативний штаб захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів

Захист прав землевласників та землекористувачів від незаконних рейдерських дій завжди залишається найгарячішою та актуальною темою. Шахраї користуючись низкою обставин, у незаконний спосіб відбирають   землю і врожай у законних власників та користувачів. З прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», так званого «антирейдерського закону», пошук способів протидії рейдерським атакам не припинявся.

Саме тому 9.08.2017 Кабінетом Міністрів України підтримано ініціативу Міністерства юстиції України щодо створення в регіонах України оперативних  штабів, покликаних протидіяти спробам рейдерських захоплень земель та урожаю.

Відтак, з метою мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників та землекористувачів, дієвого сприяння захисту їх майнових прав та вжиття превентивних заходів протидії ймовірним рейдерським захопленням, в усіх областях України створено оперативні штаби захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів. 

Не стала винятком і Полтавська область, де за розпорядженням голови облдержадміністрації створено оперативний штаб захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів.

Для забезпечення комплексного підходу у протидії рейдерству до складу оперативного штабу увійшли представники: Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Національної поліції в Полтавській області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, прокуратури Полтавської області, Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області, Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області, Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та аграрних асоціацій області. 

Робота оперативного штабу  проходить у формі засідань, які відбуваються не менше 1 разу на 2 тижні. Задля об’єктивного та всебічного встановлення всіх обставин, викладених у зверненнях, щоразу на засідання оперативного штабу запрошуються сторони конфлікту. 

Одночасно, в рамках роботи оперативного штабу на території Полтавської області працюють мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги, метою діяльності яких є надання фахових юридичних консультацій жителям районних центрів, сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад Полтавської області. Ознайомитись із графіком              роботи мобільних точок можливо на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Полтавській області (за посиланням: https://www.just.gov.ua/uploads/2019/06/2019-06-25/-roboti-mobil-nih-tochok.pdf).

З часу створення оперативного штабу:

  • отримано 90 дзвінків на телефони «гарячої лінії» оперативного штабу;
  • проведено 34 засідання;
  • у ході засідань розглянуто 94  звернення;
  • здійснено 141 виїзд до районних центрів, сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад Полтавської області, в рамках роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги;
  • під час роботи мобільних точок 1111 громадян отримали юридичні консультації.

Сьогодні оперативний штаб Полтавської області продовжує свою роботу. Повідомити про рейдерські дії можливо звернувшись за телефонами «гарячі лінії» оперативного штабу: (095) 605-85-47 (цілодобово, без вихідних), (05322) 2-28-60, (05322) 2-28-38 (понеділок – п’ятниця – з 8:30 до 17:15). 

Подати письмове звернення до оперативного штабу можливо за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Соборності, 45 (Полтавська обласна державна адміністрація, Головне територіальне управління юстиції у Полтавській області).

Перейти до вмісту