Ви тут:
Полтавщина Р Суспільство 

Модернізували та доукомплектували — АТ «Укргазвидобування» відновило роботу Яблунівського вузла з переробки та утилізації відходів буріння

АТ «Укргазвидобування» відновило роботу Яблунівського вузла з переробки та утилізації бурових відходів. Завдяки співпраці з міжнародними компаніями M-I SWACO та Schlumberger company, виконані роботи з модернізації та доукомплектування.

Екологічна безпека — важлива складова діяльності газовидобувних компаній. Під час роботи підприємств залишаються відходи виробництва, які часом містять шкідливі для довкілля компоненти. Сьогодні провідні компанії України звертають велику увагу цій проблемі. Так, найбільша в країні державна газовидобувна компанія АТ «Укргазвидобування» працює над удосконаленням виробництва та його безпечністю.

Цього року вони запустили в роботу Яблунівський вузол з переробки та утилізації бурових відходів. На ньому планують переробляти відходи буріння зі свердловин Яблунівського родовища, яке на сьогодні є одним з найбільших родовищ Укргазвидобування за запасами вуглеводнів. 

— Першим пріоритетом у нас стоять дії щодо забезпечення безпеки праці та екології. А відкриття заводу — це доказ того, що ми серйозно ставимося до цих фактів і робимо все можливе, — відмітив директор з інтегрованого газового бізнесу НАК «Нафтогаз України» Андрій Фаворов.

Значна частина покладів Яблунівського родовища знаходиться в районі заплави річки Сула Сенчанської ОТГ, для їх ефективної розробки побудували унікальну інженерну конструкцію — намивні острови. Під час спорудження свердловин на території намивних островів буріння здійснюється безамбарним методом. 

— Ми хочемо, щоб ми всі працювали в гармонії з землею і з людьми, де ми працюємо. Ми зі свого боку будемо намагатися це робити. Вдячні вам і за критику на нашу адресу, і за допомогу, яку ви нам надаєте, — звернувся до громади директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Євген Палєнка.

Про позитивні наслідки від створення заводу розповіли і перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома та заступник Голови Правління з охорони праці, промислової безпеки та екології АТ «Укргазвидобування» Азіза Болдуін.

— Справа в тому, що буріння нафтогазових свердловин — не найчистіша робота, на жаль вплив негативний на навколишнє середовище є. Але за останні десятиліття в світі придумали дуже багато різних технологій по мінімізації цього негативного впливу. Цей завод — яскравий приклад того, як в світі ці питання вирішуються і як «Укргазвидобування» намагається їх впровадити в Україні, — прокоментувала Азіза Болдуін.

На сьогодні силами компанії M-I SWACO, a Schlumberger company проведена часткова модернізація і доукомплектування обладнання. За результатами аналізу бурового шламу розроблені базові рецептури та закуплені хімреагенти, які нейтралізують шкідливість відходів. До того ж, в компанії передбачили інженерний супровід виробничого процесу та провели навчання персоналу Яблунівського цеху. Переважна більшість співробітників — місцеві жителі. Важливо, що вузол працюватиме на максимальну потужність у цілодобовому режимі. Штатна бригада складатиметься з 10 працівників.

— У цеху працює більше 180 працівників. Без перебільшення можу відмітити, що 60%-80% співробітників — це місцеві жителі. Вони працюють та залучені до роботи на цьому підприємстві, — відмітив головний інженер АТ «Укргазвидобування» Олексій Нестеренко.

Про позитивну тенденцію залучати співробітників з України зазначив і керівник міжнародної компанії M-I SWACO (підрозділ компанії Schlumberger) Євген Вішнікін.

— Ми пишаємось, що сьогодні наш штат повністю складається з українського персоналу. Вони підготовлені і навчені згідно з міжнародних стандартів. Раді зазначити, що ми повертаємось до співробітництва з «Укргазвидобуванням» в сфері обробки буріння та інших сферах господарства, — додав Євген Вішнікін.

Щоб побачити ефективність роботи відновленого вузла до цеху з’їхались представники місцевої влади та активісти Сенчанської ОТГ.

Підприємства Групи «Нафтогаз» у своїй діяльності дотримуються принципу динамічного економічного розвитку. Зокрема, за рахунок максимально раціонального використання природних ресурсів, зменшення кількості утворення відходів, викидів, скидів. Це відмічають і жителі Сенчанської громади.

—Я побачила, як буде перероблятися шлам і з’явилася мрія, що його будуть знешкоджувати. Принаймні, те, що я побачила у цьому цеху буде цьому сприяти, — додала жителька Сенчанської ОТГ Валентина Мурашко.

Важливо, що завод дозволить переробити відходи виробництва на будматеріали. Громади зможуть використовувати перероблений шлам у якості асфальту, чи бетону. Тобто відновлювати, до прикладу, дороги в області.

Нагадаємо. Проект будівництва вузла з переробки і утилізації відходів буріння розробили в період 2004-2005 років під час активної розробки Яблунівського родовища.

Довідково. ГПУ «Полтавагазвидобування» — одне із провідних підприємств, що входять до складу АТ «Укргазвидобування». Державна компанія забезпечує близько 75 % від загального видобутку газу в Україні.

Рена Дарсанія

Перейти до вмісту