Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Кременчужан закликають щепитися проти дифтерії та правця

Як роз’яснюють фахівці, дорослим треба повторно вакцинуватися (проходити ревакцинацію) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років.

Діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років,  Водночас, якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини АДП-М з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя. Щеплення робиться швидко, майже безболісно та є  абсолютно безоплатним. За направленням на щеплення слід звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Для довідки:

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. 

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та  набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи. Може призвести до смерті.

Правець  – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті дії токсину на нервову систему. Токсин виробляють бактерій Clostridium tetani після потрапляння в рану з ґрунту, де вони перебувають у вигляді спор (форма існування бактерій, що забезпечує їм високе виживання). Спори часто присутні у кишковому тракті тварин, звідки потрапляють у ґрунт. Правець вражає нервову систему, провокує дуже болючі судоми м’язів тіла та може призвести до смерті. 

Перейти до вмісту