Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Депутати Гадяцької райради ініціюють створення округу, об’єднавши Гадяцький, Лохвицький та Зіньківський райони

16 серпня на п’ятдесятій сесії Гадяцької районної ради сьомого скликання депутати прийняли звернення до голів та депутатів районних рад, сільських голів, голів ОТГ Лохвицького та Зіньківського районів. У ньому пропонується створити спільну одиницю адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня (далі – ОСР) у складі громад Гадяцького, Лохвицького та Зіньківського районів з адміністративним центром у місті Гадяч.

Зокрема, у Зверненні зазначається, що “для цього на сьогоднішній день є всі передумови, оскільки в місті Гадяч розміщено 3 міжрайонних, 7 міських підрозділів ЦОВВ та окружний суд. Місто Гадяч віднесено до категорії міста обласного значення та має статус спроможної громади з потужним бюджетом”.

Нагадаємо, у новому форматі створення одиниць адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня передбачено виникнення на території Полтавської області 4 округів. Вони повністю відповідатимуть госпітальним округам. Так Східний округ – Полтавський район, Південний – Кременчуцький, Західний – Лубенський, Північний – Миргородський. Все це буде лише за умовою, що межі районного рівня мають проходити по межах проектних адміністративних одиниць базового рівня ОТГ. Затверджувати план адміністративного територіального устрою має Кабінет Міністрів та Верховна Рада.

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Гадяцької районної ради сьомого скликання

Полтавської області до голів та депутатів районних рад, сільських голів, голів ОТГ Лохвицького та Зіньківського районів

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 року №77-р «Про затвердження плану заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки», в Полтавській області обговорюється питання моделювання системи адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня, розробленого Мінрегіоном спільно з групою експертів із геоінформаційного моніторингу реформи децентралізації.

За результатами моделювання запропоновано поділ Полтавської області на чотири райони: Полтавський, Кременчуцький, Лубенський та Миргородський.

Критерієм поділу стала система надання медичних послуг вторинного рівня та її територіальна організація в області на базі 4 госпітальних округів з центрами у містах Полтава, Кременчук, Лубни, Миргород. Також було визначено міста, які мають найбільшу концентрацію органів влади в Полтавській області.

Депутатський корпус Гадяцької районної ради, як представник інтересів територіальних громад Гадяцького району, враховуючи територіальне розміщення центральних органів виконавчої влади, соціальні, економічні, історичні, культурні цінності наших районів, звертається до вас з пропозицією створення спільної одиниці адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня (далі – ОСР) у складі громад Гадяцького, Лохвицького та Зіньківського районів з адміністративним центром у м. Гадяч.

Для цього на сьогоднішній день є всі передумови, оскільки в місті Гадяч розміщено 3 міжрайонних, 7 міських підрозділів ЦОВВ та окружний суд. Місто Гадяч віднесено до категорії міста обласного значення та має статус спроможної громади з потужним бюджетом.

Якщо говорити про розміщення підрозділів ЦОВВ, то:

Гадяцьке управління ГУ ДФС у Полтавській області (до складу якого входять Зіньківська ДПІ, Лохвицька ДПІ та Котелевська ДПІ) обслуговує населення Гадяцького, Лохвицького, Зіньківського та Котелевського районів;

Територіальний сервісний центр №5345 РСЦ МВС в Полтавській області працює за принципом «єдиного вікна», але в основному задовольняє потреби громадян Гадяцького, Лохвицького, Зіньківського районів;

Гадяцький окружний суд обслуговує населення Гадяцького та Зіньківського районів;

Гадяцьке відділення Управління СБУ в Полтавській області здійснює діяльність на території Лохвицького, Гадяцького та Зіньківського районів;

ДП «Гадяцький лісгосп» розташоване у двох адміністративних районах області – Гадяцькому та Зіньківському, є одним з найкращих лісових господарств Полтавщини;

Гадяцький відділ Національної поліції обслуговує населення Гадяцького, Зіньківського та Котелевського районів;

Гадяцька міжрайонна МСЕК обслуговує населення Гадяцького, Лохвицького та Зіньківського районів.

Гадяцький район також має значні переваги серед інших районів Полтавської області у реформуванні системи охорони здоров’я, а саме: впровадження електронних медичних сервісів і новітніх технологій в галузі медицини. Медичні заклади району на постійній основі відвідують жителі суміжних районів, в тому числі Лохвицького та Зіньківського. За останні роки значно модернізовано технічне оснащення лікарні та оновлено приміщення відділень медичного закладу. У планах – створити при КНП «Гадяцька ЦРЛ» відділення «невідкладних станів» та закупити необхідне медичне обладнання, зокрема комп’ютерний томограф, щоб населення району могло отримувати медичні послуги по МРТ та КТ на місцях.

Керуючись Методичними рекомендаціями щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня та проектом Закону про засади адміністративно-територіального устрою України, зокрема, враховано, що:

територія ОСР у складі громад Гадяцького, Лохвицького та Зіньківського районів є компактною, географічно цілісною та нерозривною;
що стосується вимоги 60-кілометрової зони доступності, то, як при формуванні Миргородського, так і Гадяцького районів даний критерій не дотримується, оскільки деякі сільські населені пункти Гадяцького та Лохвицького районів розташовані за межами зон доступності;
чисельність постійного населення ОСР становить 125,997 тис.осіб, що є дещо меншою за показник згідно Методичних рекомендацій (150 тис.чол.), але граничну межу чисельності населення, на нашу думку, можливо зменшити.

Враховуючи демографічні, географічні, економічні, історичні, культурні та логістичні особливості районів, вважаємо за доцільне створити одиницю субрегіонального рівня саме у складі громад Гадяцького, Зіньківського та Лохвицького районів. Розташування наявних суміжних районів, шляхи сполучення між населеними пунктами, взаємозв’язок та історичний розвиток територій є основними факторами, що пов’язують громади і забезпечать в подальшому їх успішний соціально-економічний розвиток.

Сподіваємося на ваше розуміння ситуації, підтримку та позитивне вирішення питання щодо наданої нами пропозиції.

Перейти до вмісту