Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Чому мінлива погода впливає на самопочуття, – розповіли лікарі

Погодні умови викликають комплекс специфічних і неспецифічних змін в організмі здорової людини. Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА.

Природні чинники впливу:

Температура та вологість повітря

На процеси виділення та збереження тепла впливає вологість повітря. Висока вологість і висока температура повітря погіршують теплообмін організму з навколишнім середовищем, що це може призвести до теплового удару.

Атмосферний тиск

Перепади атмосферного тиску викликають подразнення барорецепторів кровоносних судин, плеври, очеревини, внутрішньої поверхні суглобних капсул тощо. Особливо ці зміни відчувають люди з хворими суглобами. Також можливі різкі перепади артеріального тиску, порушення ритму і частоти серцевих скорочень, погіршення загального самопочуття.

Найбільш чутливі до гіпоксії люди відчувають напади головного болю при змінах атмосферного тиску.

Вітер подразнює нервові рецептори шкіри і відкритих слизових оболонок, тому швидкість руху повітря насамперед викликає чутливість у людей з патологією нервової системи. Сильний вітер може викликати у таких людей напади мігрені і навіть викликати депресію.

УФ сонячні промені

Нестача сонячного випромінювання призводить до зниження імунітету, розвитку гіповітамінозу D, виникнення неврозів та депресій, а гіперінсоляція сприяє розвитку злоякісних пухлин. Надмірна інсоляція може викликати загострення таких захворювань як червоний вівчак, підвищення судомної готовності в осіб, які страждають на епілепсію.

Людина, яка відчуває погіршення самопочуття в період зміни погодних умов, називається метеочутливою. Чутливість людей, що переживають зміни погоди, є функцією їхньої фізіологічної системи.

Щоб стати менш чутливим до погоди та мати добре самопочуття:

– позбудьтеся залежності від «техногенної погоди» (опалення та охолодження), зберігаючи розумну зону комфорту;
– додайте в раціон свіжі фрукти та овочі;
– дотримуйтесь збалансованого харчування;
– пийте достатню кількість води;
– будьте фізично активні цілорічно;
– частіше бувайте на відкритому повітрі і менше часу – в будівлях.

Перейти до вмісту