Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Бджолярі відзначають професійне свято: цікаві факти про бджіл

Щороку 19 серпня в Україні відзначають День бджоляра (День пасічника).  Як професійне свято його почали відзначати з ініціативи Союзу пасічників України та Мінстерства АПК, а 1997 року вбуло встановлене Указом Президента № 815/97. 
Привітала колег з професійнми святом і голова ГО “Полтавська обласна спілка пасічників” Наталія Сенчук.
3/4 сільгоспкультур у світі залежать від запилення, і найкращі запилювачі – це бджоли. Саме вони відіграють вирішальну роль у виробництві фруктів, овочів та горіхів.Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей. Типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік.

5 цікавих фактів про бджіл

  • Бджола запилює від 50 до 100 квітів за один виліт за медом.
  • Бджоли мають збирати нектар з 4 млн квітів, щоб виробити 1 кг меду.
  • Бджола повинна з’їсти близько 7–9 кг меду, щоб зробити 450 г бджолиного воску.
  • Бджола здатна зробити тільки 1/12 чайної ложки меду за все життя.
  • Бджола — єдина комаха, котра виробляє їжу, яку вживає людина.