Ви тут:
Полтавщина Р Суспільство 

Агрофірма «Подоляка» — одне з небагатьох господарств в Україні, яке системно займається розведенням байбаків

З кінця липня працівники мисливських угідь «Фенікс 2017», що на території Щербанівської ОТГ Полтавського району, переселили з Диканського району двадцять байбаків. Решту запланованих голів перевезуть уже наступного року.

У планах єгерів було переселити 40 байбаків. На даний момент вдалося виловити і перевести 20 голів. Ще половину залишили на наступний рік, бо за такий короткий період вони не встигнуть адаптуватися.

Тварини мають ще трохи часу до настання холодів, аби пристосуватися до місця проживання та нагуляти жирок. Тобто підготуватися до зимового сну. Вже навесні від них чекатимуть перший приплід.

Як пояснює заступник гендиректора агрофірми «Подоляка», біолог-мисливствознавець Петро Нос, мета такого розведення — збільшити біорізноманіття видів:

— Байбаки повинні жити в хороших умовах і відтворюватися. Ці угіддя добре для цього підходять. Чим більше живого довкола — тим краще.

Гендиректор агрофірми Олександр Подоляка зазначає, що економічного зиску тут немає, оскільки вид рідкісний: — Але ми подаємо приклад і, можливо, інші господарства теж долучаться до цієї справи. Багато хто цікавиться цими тваринами, але племінного матеріалу дуже мало.

Одним з перших кроків для зміни цієї ситуації, Петро Нос вважає можливе зобов’язання користувачів придатних угідь займатися розведенням байбаків. Потім тварин уже можна вивести зі списку рідкісних тварин.

Розведенням байбаків агрофірма «Подоляка» почала з 2013 року — від надання угідь у Диканському районі у користування. Раніше цих тварин відстрілювали браконьєри. Але при охороні угідь тварини почали інтенсивно розмножувалися.

За ці шість років Петро Нос не спостерігав випадків вбивства байбаків браконьєрами.

Довідка: Байбаки в основному їдять зелень і багато видів трав, ягід, лишайники, мохи, коріння і квіти. Як правило, живуть у норах і перебувають у сплячці впродовж зими. Більшість байбаків дуже соціальні. У залежності від виду, довжина голови й тіла становить від 30 до 60 сантиметрів, довжина хвоста — від 10 до 25 см, вага становить від 3 до 7 кілограмів.

Прес-служба агрофірми «Подоляка»

Перейти до вмісту