Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Якою має бути разова порція їжі, – розповіла дієтолог

Експертка Британської дієтичної асоціації Шан Портер пояснила на пальцях, скільки і чого в середньому має з’їдати за один раз доросла людина. Про це розповіли в ефірі “Сніданку з 1+1″.

Можна викинути з холодильника жирні продукти, тістечка та їсти лише овочі, фрукти, але так і не позбутися зайвої ваги. Все через завеликі порції.

Порція будь-якого м’яса має бути завбільшки з долоню, але без пальців. Наприклад, на цьому фото 100-грамовий шматок стейку. Дієтолог радить з’їдати приблизно таку кількість за кожен прийом їжі.

Трохи більша разова порція – білої риби. У шматку завбільшки з долоню буде приблизно 150 грамів, тобто 100 калорій. Долоня, але без пальців – це порція жирної риби. Однієї порції достатньо на тиждень.

Найбільше на тарілці має бути зелені. Одна порція шпинату або листя салату – 80 грамів. Це дві жмені. Дієтолог радить додавати листя салату до кожної страви. Порція інших овочів має бути десь як кулак, принаймні не меншою.

Також варто вимірювати кулаками пасту, рис або гречку у сухому вигляді. Під час приготування паста та крупи абсорбують воду.

Горіхи – чудовий перекус, але дуже калорійний. На думку експерта, разова порція – невелика жменя. А їсти бажано по одному горішку і добре пережовувати.

Тепер готуємо не руки, а пальці. Саме так дієтологи радять вимірювати вершкове масло. На день вистачить 2-3 порції, кожна з яких – як кінчик великого пальця. Шмат шоколаду – 20 грамів, його можна порівняти зі вказівним пальцем.

Для сиру готуйте два великих пальці. У 30-грамовому шматочку сиру десь 125 калорій і це третина добової норми кальцію.

Шматочок торта чи пирога ріжте завдовжки та завширшки як два пальці.

За словами експертки, вимірювати їжу по руках дуже зручно. Не обов’язково важити продукти, адже можна просто дістати руки. До того ж, за словами фахівця, руки пропорційні до ваги людини. Наприклад, повна людина матиме і більші руки і, відповідно, більшу порцію. А разову норму дитини покаже її маленька долонька.

Перейти до вмісту