Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Сучасний громадський простір – від мрії до реальності: у Полтаві відбувся семінар для громад

Чотири дні проектного семінару для громад “Архітектура участі”, який пройшов у місті Полтава, стали чудовим прикладом синергії досвіду і юного завзяття. Представники Омельницької та Білоцерківської сільських, Опішнянської селищної та Тростянецької міської (Сумська область) об’єднаних громад разом із студентами ПолтНТУ, майбутніми архітекторами, працювали над ідеєю створення сучасних громадських просторів. 

Було все: симуляційні ігри, творчі змагання, дослідження, домашні завдання,  практичні вправи, тести. 

Своїм досвідом ділилися експерти Сергій Яківчук, КП “Агенція просторового розвитку” м. Вінниця, Вітольд Хебановськи, президент польської організації “Fundacja Inna Przestrzeń” та архітектор Тадеуш Новаковски, м. Варшава.  

Український координатор проекту, архітектор та урбаністка Поліна Вєтрова, тренер з питань місцевого економічного розвитку та комунікацій Ірина Дудка приділили особливу увагу питанням партисипації та архітектурних конкурсів, які дозволяють залучити найкращих експертів,  детально опрацювавши всі нюанси цього непростого, але надзвичайно важливого завдання – зробити разом із мешканцями території наших громад комфортними, доступними, цікавими, такими, що будуть активно використовуватися і дарувати позитивний настрій.

Наступний етап втілення проекту –  вивчення потреб та очікувань мешканців, аналіз проблем, пов’язаних з обраною для облаштування територією та її околицями, проведення в громадах воркшопів з партисипативного планування.

За результатами всього комплексу робіт майбутні архітектори допоможуть розпланувати публічні простори, які є важливими для кожної з громад, запропонують варіанти візуалізації та напрацюють практичні рекомендації для замовлення проектної документації.

Що найважливіше з цього переліку? Мабуть те, що студенти зможуть запропонувати свої ідеї і побачити їх реалізацію, а громади отримають потужний струмінь свіжих та сучасних підходів до планування публічних просторів.

Проект реалізується польською фундацією Fundacja Inna Przestrzeń та ГО “Гадяч дружній” (Україна) в рамках реалізації проекту “Розвиток сучасних громад. Простір/Планування/Залучення”, фінансується в рамках програми польської співпраці в галузі розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. 

Детальніше про проект можна дізнатися на сайті http://arhitektura-uchasty.jimdofree.com 

Перейти до вмісту