Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Що таке колаген та коли його необхідно приймати

У шкірі, сухожиллях, суглобах і судинах є колаген — величезний білок, по-своєму впорядкований в кожній ділянці тіла та “прошитий”, аби утворилася сітка належної пружності.

“Ідея добавок із колагеном або його пептидами (шматочками) зрозуміла пересічному споживачу: “мало колагену — потрібно його десь взяти ззовні””, – зазначає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Та додає, якщо ви бігаєте, і вам радять пити колаген, бо “стираються коліна”, не погоджуйтеся. Поки у вас нормальний індекс маси тіла і здоровий раціон, остеоартрит вам не загрожує.

При ревматоїдному артриті (РА). Це хронічна, пов’язана із запаленням, автоімунна хвороба, коли в суглобах руйнується хрящ. Протокол лікування РА також не передбачає застосування колагену. Але уже не перше десятиріччя досліджують вплив добавок із колагеном на стан пацієнтів. Деякі роботи виявили покращення стану суглобів і зменшення болю та набряку, але в разі, що в пацієнтів немає автоантитіл до колагену. Тобто не кожен випадок РА супроводжується руйнацією колагену.

При загоєнні ран. Колаген корів та нільської тілапії — ефективний новітній матеріал для покриття ран. Локальне застосування колагенової сітки активує роботу фібробластів — клітин дерми, які утворюють колаген та інші компоненти матриксу, та беруть участь в загоєнні ран. Це — не добавки, це нові матеріали і випадок, коли колаген знаходить застосування в медицині.

При пружності і цілісності шкіри. Колаген є джерелом амінокислот. Чи увійдуть вони до складу нового колагену, залежить від гормонального фону, наших енергозатрат, перебування на сонці та потреби шкіри у відновленні. Деякі дослідження справді показали, що люди, які протягом кількох місяців щодня споживали колаген, мали більш пружну шкіру, а пролін із пептидів колагену ефективно доходить до шкіри.

Де взяти колаген

Дослідження, проведені ще в 1980-ті показали, що колаген успішно розщеплюється ферментами нашого шлунку і підшлункової.  Але подальші роботи показали, що якщо пити частково розщеплений (гідролізований) колаген, то рівень амінокислот в крові зростає швидше. З рештою, вони все одно потрапляють в кровотік. Всім відомий частково гідролізований колаген — желатин. Ви можете його додавати до фруктових пюре і робити желе — це поєднає вітамін С, флавоноїди із амінокислотами колагену. Колаген чи його амінокислоти присутні в рибній юшці та холодці, тож можете час від часу готувати драглисті страви. Хоча це все одно не гарантує, що амінокислоти дістануться фібробластам шкіри, а не стануть джерелом енергії чи м’язами, приміром.

Ви можете пити колаген або його пептиди, як на те ваша воля. Якщо не болить шлунок і добре відбувається травлення, ніхто цього не забороняє. В дослідженнях, зроблених на мишачій моделі старіння, фігурують дози 400-800 мг/кг ваги. Тобто якщо перевести на людей, особі вагою 60 кг слід щодня їсти принаймні 24 грами колагену. Це як велика пачка желатину і пів денної порції білка — забагато. Людям радять їсти його 5-15 грамів на добу. В дослідженнях на людях переважно використовували дозу 3-8 грамів на добу упродовж кількох місяців.

Доповнення раціону колагеном чи желатином — його похідним — вважають доцільним, якщо в раціоні білка з якихось причин бракує.

“Тож ви бачите, що інколи додатковий колаген буває доцільним, а інколи — ні. Дотримуйтеся збалансованого веганського чи всеядного раціону, запобігайте фотостарінню шкіри і за потреби лікуйтеся в лікарів, а не в гугла, згідно із прийнятими протоколами. І не забудьте внести рибну юшку, холодець та желатинове желе в своє меню”, – зазначає Супрун.