Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Протягом тижня на Полтавщині зареєстрували 103 випадки гострих кишкових інфекцій

Протягом минулого тижня (станом на 28 липня) на Полтавщині ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ” зареєструвала 103 випадки гострих кишкових інфекцій. Це на 3 випадки більше, ніж на попередньому тижні.

Нагадаємо, що всього дотримуючись п’ять правил ви будете здорові:

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте приміщення і продукти від комах та гризунів;

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно піддавайте продукти термічній обробці (смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;
  • сік з м’яса чи птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим;

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
  • зберігайте продукти у холодильнику при температурі зазначеній на упаковці і не довше терміну кінцевої реалізації зазначеного виробником;
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте лише чисту воду;
  • обирайте свіжі і не зіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін; придатності чи продукти сумнівної якості;
Перейти до вмісту