Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

“Полтавафарм” є соціально-значущим підприємством”, – Олег Пругло

17 липня, під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, депутати розглядали питання про стан виконання рекомендацій робочої групи з вивчення питання фінансового стану з подальшим напрацюванням рекомендацій стосовно виходу Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» із кризи та про проект рішення обласної ради про поповнення його статутного капіталу.

“Полтавафарм” – це підприємство Полтавської обласної ради, яке несе певні соціальні навантаження. Зокрема, реалізує інсуліни та наркотичні засоби. На даний момент на підприємстві виникла фінансова криза. Робоча група з вивчення питання фінансового стану з подальшим напрацюванням рекомендацій стосовно виходу Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм» із кризи провівши аудит надала рекомендації”, – зазначила голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Людмила Овчаренко.

Збитковість підприємства та доведення його до кризового стану відбувалося протягом останніх трьох років. Збитки протягом цих років сягали від 4,6 млн грн до 6,8 млн грн.

“Полтавафарм” здійснює, так звану стратегічну місію на території області, так як воно є монополістом з постачання інсулінів за кошти державного, обласного та місцевих бюджетів. На Полтавщині лише в нашого підприємства є ліцензія на розповсюдження та зберігання наркотичних засобів. Також аптеки підприємства відпускають ліки за “червоними” рецептами”, – розповів в.о. директора Полтавського обласного комунального підприємства “Полтавафарм” Дмитро Майборода.

Складається підприємство з відокремлених (19) та невідокремлених підрозділів (20). Деякі з них, за словами Дмитра Майбороди, досить збиткові. У 39 підрозділах працює 750 робітників.

“Необхідно провести оптимізацію підприємства. Ми розпочали скорочення робітників, адже така кількість просто не потрібна. Таким чином, зможемо до кінця року зменшити видатки на 1,6 млн грн, але для подолання кризи цього не вистачить. Зменшується й товарообіг, адже фармпідприємства не дають препаратів у борг. Ми вже уклали договори безпосередньо з постачальниками, а не через посередників ”, – зазначив Дмитро Майборода.

В.о. директора звернувся до обласної ради з проханням виділити 5,5 млн грн на поповнення статутного капіталу “Полтавафарм” (встановлення пандусів, комп’ютерне обладнання), тобто на дотримання ліцензійних умов роботи. Обговоривши питання, комісія підтримала винесення його  на розгляд сесії.

Для подолання кризи необхідно виділити кошти на поточні видатки.

“Підстав на виділення коштів на поточні видатки на даний момент немає”, – зазначив директор Департаменту фінансів Полтавської ОДА Павло Кропивка.

Це питання необхідно погодити з Антимонопольним комітетом, адже підприємству не можна виділити кошти на поточні видатки без підстав, наприклад — збитковості тарифів. Лише якщо вони монополісти у наданні послуг (інсуліни, наркотичні препарати), тоді підприємство не підпадає під цей Закон.

“Головне — це забезпечення людей необхідними ліками, особливо в амбулаторному лікуванні. Колектив підприємства не розуміє, чому їм “підтягують паски”, але на даний момент це необхідний крок для збереження підприємства”, – зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Та додав, що зміни на підприємстві вже відбуваються. Хотілося, щоб покращення відбулося вже завтра, але такого не буває.

“Полтавафарм” – це соціально значуще підприємство. Воно забезпечує область інсуліном, наркотичними препаратами, відпускає пільгові рецепти. Його робота — це необхідність. Негайно необхідно оптимізувати роботу підприємства”, – наголосив т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Кожен з депутатів постійної комісії виступає за збереження підприємства. Вони надали рекомендації по роботі з персоналом. Також вирішили центральні районні аптеки перевести в статус аптек, які зможуть відпускати “червоні” рецепти. Це допоможе зменшити збитковість та видатки.

“Лише силами та розумінням керівника та колективу можна повернути у належний стан підприємство. Необхідно всім мати розуміння, що неотримання надбавок — це тимчасова потреба”, – додав Олег Пругло.

В.о. директора “Полтавафарм”, зазначив, що сподівається, що після засідання сесії Полтавської обласної ради, працівники колективу зрозуміють, що мають підтримку і що криза — це тимчасово.

Перейти до вмісту