Ви тут:
ВИБОРИ 2019 Суспільство Україна 

На виборах до парламенту на найвіддаленішій дільниці України проголосували за пів години

До голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України на спецдільниці на станції «Академік Вернадський» долучилися 12 учасників 24-ї Української антарктичної експедиції, тобто явка традиційно становить 100%. Голосування розпочалося о  8.00 21 липня за місцевим часом (о 14.00 за київським) і тривало 30 хвилин. 

Полярники та полярниці голосували лише за загальнонаціональними списками партій. Спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного з мажоритарних округів, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Станція «Академік Вернадський» розташована за 15 тисяч км від Києва і  є найвіддаленішою виборчою дільницею України, тож виборча процедура тут має свої особливості.  Зокрема, полярники використовують не «живі» бюлетені, а їх роздруковані сканкопії, які напередодні надсилає ЦВК. У день виборів в одному з приміщень станції встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів, а сканкопію протоколу результатів голосування відразу через Інтернет відправляють до Києва. Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з числа учасників експедиції.  Напередодні ЦВК затвердив склад комісії на цій спецдільниці, головою було визначено начальника 24-ї УАЕ Ігоря Дикого.

Полярники голосували на станції в приміщенні бару «Фарадей». Cкринькою для голосування слугував прозорий бокс для їжі, в якому проробили отвір для бюлетнів. Після голосування та підрахунку голосів оригінали документів переклали в конверти та опечатали їх. За нагоди ці документи передадуть до ЦВК.

Читайте також: На одній з полтавських дільниць 100% виборців проголосували за пів години

Залежно від дати виборів і льодової обстановки нагода передати на «велику землю» протокол дільничної комісії з «мокрою» печаткою та самі бюлетені може трапитися і через місяць, а, буває, що і через рік. 

Так, оригінали документів за результатами голосування у першому турі виборів Президента України, що відбувся 30 березня 2019 р., уже потрапили до Києва. Їх відправили під час ротації на початку квітня, коли учасники 23-ї УАЕ поверталися з Антарктиди в Україну. А от документи голосування у другому турі виборів Президента, що відбувся 24 квітня, досі зберігаються на станції. 

Нагадуємо, що учасники українських антарктичних експедицій мають можливість реалізувати своє виборче право на станції «Академік Вернадський» з 1998 року. Вони можуть взяти участь в обранні Президента та парламенту, проте не голосують за кандидатів в одномандатних округах та не беруть участі у місцевих виборах.

Перейти до вмісту