Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині знову зростає кількість випадків хвороби Лайма

Протягом минулого тижня (станом на 28 липня) на Полтавщині зареєстрували 8 випадків хвороби Лайма. Це на 1 випадок більше, ніж на попередньому тижні, хоча у червня спостерігалось значне падіння випадків хвороби.

“Випадки зареєстровані Полтаві (4), м.Кременчуці (1), м.Горішніх Плавнях (1), Миргородському (1), Новосанжарському районах (1)”, – йдеться у повідомленні ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ”.

“Щеплень проти хвороби Лайма нема. Отже, особливого значення набуває увага кожної людини до безпечного відпочинку, а також своєчасне звернення до лікувально-профілактичних заходів для отримання медичної допомоги”, – наголошують фахівці.

Хвороба Лайма характеризується різними клінічними проявами: ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця. При кліщовому бореліозі на місці укусу з’являється еритема – пляма червоного кольору, дещо світліша в центрі, збільшується в розмірі за 3-7 днів. Хворий відчуває загальну слабкість, ломоту, підвищення температури тіла, головний біль, катаральні явища, біль м’язів шиї. При пізньому чи взагалі відсутньому лікуванні хвороба може привести до інвалідності.

“Осередки кліщових бореліозів визначені на усіх адміністративних територіях області; до них віднесені більше 130 населених пунктів. За даними системного ентомологічного моніторингу, що здійснюється спеціалістами обласного лабораторного центру МОЗ України, у 2019 році слід очікувати збереження середнього багаторічного рівня чисельності компонентів гнусу та кліщів. Перебування на природні може бути ризикованим, якщо не зважати на небезпеку кліщів. Останніми роками кліщі все частіше атакують в межах населених пунктів”, – повідомляють фахівці ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ”.

Зазвичай кліщі живуть у траві, на чагарниках і невисоко – на деревах, де і чекають на жертву: людину або теплокровну тварину чи птаха. Кліщі відчувають наближення живої істоти за 10 метрів, нападають і живляться її кров’ю. Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли та торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі, але і через деякий час після відвідування зеленої зони, залишаючись на одязі, речах. Вони можуть заноситися до житла з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Людина виявляє кліща через 2 -3 дні, коли з’являються припухлість, свербіння, почервоніння. Кліщ може жити на тілі людини до 10 днів, збільшуючись у розмірах.

Найулюбленіші місця прикріплення кліщів – вуха, шия, пахви, живіт, пах, внутрішня сторона стегон та кисті.

Якщо кліща виявлено – бажано скоріше його видалити. Для видалення кліща необхідно звернутися до медичних працівників. За відсутності такої можливості видалення проводять самостійно. Кліща слід захопити пінцетом або пальцями, огорнутими марлею, якомога ближче до ротового апарату і повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи тільце з одного боку в інший. Можна використовувати товсту нитку або пластик з проріззю. Вживання мастил, лаку для нігтів або подібних речовин не бажане; кліщ може загинути, що ускладнить його видалення. Після видалення місце присмоктування необхідно змастити розчином йоду, спирту або зеленкою.

Постраждалим, від укусів кліщів рекомендована обов’язкова консультація у лікаря-інфекціоніста.

Напади незрілих кліщів можуть бути непомітними, але не менш небезпечними. Тому, в разі погіршення стану здоров’я, при відвідуванні лікаря не забудьте розповісти про відпочинок або роботу на природі.

Перейти до вмісту