Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Гройсман зустрівся з головами об’єднаних територіальних громад Полтавщини

Продовження реформи місцевого самоуправління передбачає закріплення в Конституції вже досягнутої максимальної самостійності громад і їхньої підзвітності передусім місцевим мешканцям. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з головами об’єднаних громад Полтавської області.

Зустріч відбулася у місті Пирятин, який став центром ОТГ в так звану «першу хвилю» об’єднання – в 2015 році. Зараз в громаді проживають близько 17 тис. людей. Громада має 617 га земель поза межами населених пунктів, а щорічний обсяг прямої субвенції на розвиток становить близько 1 млн грн. Громада утримує Центр надання адміністративних послуг, що надає близько 200 послуг різного спектру – в тому числі у форматі «мобільного офісу», об’єкти соціальної інфраструктури та місцевий опорний заклад «Пирятинській ліцей». В ліцеї, окрім стандартів Нової української школи, активно впроваджується політика всебічного фізичного виховання дітей. В школі коштом громади, обласного бюджету та за рахунок урядової програми розбудови пришкільних спортивних майданчиків, побудований басейн, ігрові кімнати, зал східних єдиноборств.

Глава Уряду відвідав і ЦНАП, і ліцей. Поспілкувався з мешканцями громади і відповів на хвилюючі їх питання – зокрема щодо продовження реформ, укріплення місцевого самоврядування, пенсійного забезпечення та перспектив подальшого перерахунку пенсій та збереження мережі соціальних служб при районних радах.

Читайте також: Перевірив дороги, відвідав ЦНАП та ліцей: на Полтавщині з офіційним візитом перебуває Володимир Гройсман

Звертаючись до голів ОТГ, Глава Уряду, зокрема, відзначив, що у кожному регіоні намагається відвідати громади, аби пересвідчитися, що децентралізація працює.

«Ми створили нову систему, яка зробила громади сильнішими. Це очевидний факт. Наступне питання – а що далі? Вважаю, що найбільш важливо – збереження децентралізації, створення системи, яка закріпить право громад на фінанси й повноваження, їхню максимальну самостійність і підзвітність передусім перед власними мешканцями», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що з 2014 року своїм завданням бачив законодавче забезпечення спроможності громад і побудову нового територіального устрою країни.

«Зараз потрібно закріпити в Конституції повсюдність місцевого самоврядування і фінансової спроможності ОТГ», – сказав Володимир Гройсман.

Він закликав голів громад долучитися до обговорення урядового проекту закону щодо змін до Конституції, а також нагадав ініціативу Уряду надати малим містам статус ОТГ – задля їхнього всебічного розвитку, який відкриває децентралізація.

Перейти до вмісту