Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

50 років підкорення Місяця: яким був полтавський слід в успіху людства

Юрій Кондратюк ще у 1929 році видав книгу, які американці згодом взяли за основу у плануванні польоту на супутник Землі.

У ці дні світ святкує ювілей висадки людини на Місяць.

21 липня 1969 року о 02 годині 56 хвилин 20 секунд за Грінвічем Ніл Армстронг вперше у історію людства ступив на Місяць.

Ще за 30 років до цього полтавець Юрій Кондратюк винайшов найбільш енергетично вигідну трасу космічного польоту на Місяць з планети Земля, яку згодом назвали “трасою Кондратюка”.

Схема польоту на Місяць за Кондратюком: політ на орбіту Місяця — старт на Місяць з орбіти — повернення на орбіту і стиковка з основним кораблем — політ на Землю.

Джон Хуболт, один з керівників американської програми «Аполлон» у 1969 році зазначив стосовно розробок Кондратюка:

«Кондратюк приблизно 50 років тому розрахував, що схема відділення останнього модуля від космічного корабля-носія, є в енергетичному відношенні найкращим способом посадки на Місяць».

На жаль, автором тоді ще теорію не вдалося побачити її втілення у життя. За однією з версій Кондратюк загинув 23 лютого 1942 року під містом Кіровим Калузької області.

За версією Джона Хуболта помер у 1952 році. Проте найбільш ймовірною є версія, що він загинув у концтаборі. Як аргумент прихильники даної версії приводили факт виявлення після війни в Пенемюнде рукописного зошиту Юрія Кондратюка з формулами і розрахунками по ракетній техніці.

Перейти до вмісту