Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

2 млн грн штрафних санкцій стягнули з неплатників аліментів Полтавщини

Завдяки новаціям другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває на користь маленьких полтавців  перераховано 2 млн грн шляхом стягнення штрафних санкцій. Про це повідомив очільник юстиції Полтавщини Олег Тимченко. 

Відповідно до законодавства, якщо заборгованість зі сплати аліментів перевищує один рік, на суму боргу нараховуватиметься пеня у 20%. Якщо заборгованість перевищить 2 роки – переплата сягне 30%. А тим, хто не платить 3 роки й більше, доведеться заплатити додаткові 50% від суми боргу. 

Державними виконавцями винесено понад 2 тисячі постанов про накладення штрафу у розмірі 20, 30 та 50% на суму боргу в  залежності від терміну заборгованості. Та стягнуто 2 млн грн штрафних санкцій.

«Ці 2 млн грн спрямовані безпосередньо дітям і є своєрідною компенсацією за несвоєчасне отримання ними коштів», – зауважив Олег Тимченко.

Варто зауважити, що строк обчислення заборгованості зі сплати аліментів для накладення штрафів рахується з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. Працівники органів державної виконавчої служби та приватні виконавці вносять до Постанови про накладення штрафу інформацію про розмір заборгованості, яка утворилася з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, та суму штрафу. Такий документ  надсилається боржнику та тому з батьків, хто проживає з дитиною, наступного робочого дня після його винесення. Штрафи стягуються виконавцем з боржника після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі та інших витрат виконавчого провадження, і перераховуватимуться стягувачу.

Загалом з початку року державним виконавцям Полтавщини стягнуто понад 156 млн грн боргів зі сплати аліментів. 

Перейти до вмісту