Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Збільшення пропуску води через Кременчуцьку ГЕС покращить стан води у Дніпрі, – наголошують фахівці

Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Кременчука, яка проходила 24 червня 2019 року у виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради під головуванням першого заступника міського голови Володимира Пелипенка, розглянула питання щодо недопущення погіршення екологічного стану р. Дніпро в межах Кременчука та попередження масової загибелі риби.

Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

За інформацією начальника відділу екологічної безпеки виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Олексія Федюна, аномально висока температура зовнішнього повітря, яка триває ще з травня поточного року, призвела до того, що рівень кисню у дніпровій воді різко зменшився. На сьогоднішній день він складає від 2 до 2,6 мг/дм.куб., що фактично вдвічі менше від нижнього порогового показника 4 мг/дм.куб. Це є однією з причин значного погіршення стану води у р. Дніпро, швидкому розростанню синьо-зелених водоростей та загибелі риби. За словами головного еколога міста, покращити цю ситуацію може збільшення обсягів пропуску води через Кременчуцьку ГЕС.

Олексій Федюн зазначив, що від виконавчого комітету Кременчуцької міської ради вже направлено телефонограму до Державного агентства водного господарства України щодо корегування режимів роботи дніпровських водосховищ для збільшення обсягів санітарних пропусків води через Кременчуцьку ГЕС протягом несприятливого літнього періоду. Це питання неодноразово обговорювалося і у телефонному режимі. Пропуск води через Кременчуцьку ГЕС збільшено до 755-856 м/с, але цього на думку начальника відділу екологічної безпеки мало. Цього тижня на засіданні міжвідомчої комісії Державного агентства водного господарства України щодо корегування режимів роботи дніпровських водосховищ має бути розглянуто це питання і прийняте відповідне рішення.

Про необхідність збільшення пропуску води через Кременчуцьку ГЕС говорив і представник Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області Юрій Ярцев. Він наголосив, що нестача кисню є однією з причин загибелі риби. Збільшення пропуску води зранку о 4-5 годині значно б покращило ситуацію. Він також пообіцяв, що зі свого боку звертатиметься до обласного керівництва щодо підтримки звернень міської влади на засіданні міжвідомчої комісії Державного агентства водного господарства України.

Перший заступник міського голови Володимир Пелипенко дав доручення керівнику відділу екологічної безпеки Олексію Федіну постійно аналізувати ситуацію, що склалася на Кременчуцькому водосховищі та у разі необхідності вживати всіх можливих заходів щодо вирішення проблеми. Організувати обстеження якості води з відбором проб та лабораторних досліджень КП «Науковий центр еколого-соціальних досліджень» із залученням лабораторії КП «Кременчукводоканал». Підготувати звернення до Кременчуцької ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго» про необхідність щотижневого надання інформації про обсяги пропусків води через греблю Кременчуцької ГЕС для моніторингу та прогнозування змін якості річкової води.

Перейти до вмісту