Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Виїхати з дитиною за кордон – легко», – Олег Тимченко

#ЧужихДітейНеБуває. Плануєте поїхати з дитиною за кордон у відпустку, але не знаєте, які саме документи потрібні від другого з батьків?

Процедуру тимчасового виїзду малюка з одним з батьків для відпочинку, навчання чи оздоровлення спростили невипадково. Адже не поодинокою є ситуація, коли один з батьків не лише не сплачує аліменти, а й шантажує того з батьків, який виховує дитину, вимагає гроші за надання дозволу на виїзд. Тепер той з батьків, з ким проживає дитина, самостійно буде вирішувати питання виїзду дитини за кордон до 1 місяця для лікування, навчання чи участі дитини в конкурсах, змаганнях та фестивалях.

Головне, на що варто звернути увагу: один з батьків (мати або батько), який вивозить дитину,  обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, що сплачує аліменти. 

У листі необхідно зазначити мету виїзду, куди саме їде дитина, а також час, на який дитина залишає територію України.

При перетині кордону необхідні будуть такі документи: рішення суду чи органів опіки та піклування, якими визначено місце проживання дитини та документи, що підтверджують мету та терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або навчального закладу, бронювання квитків тощо).

Дозвіл також не буде потрібний, навіть якщо один з батьків має намір виїхати за кордон більше, ніж на 1 місяць, у випадку наявності боргу по аліментах в другого з батьків за 4 місяці або за 3 місяці, якщо дитина важкохвора. У такому разі на кордоні необхідно буде надати довідку про заборгованість другого з батьків по сплаті аліментів і за необхідності довідку про хворобу дитини.

Довідку про заборгованість по аліментах можна буде отримати у державного чи приватного виконавця.

Якщо ж батько або матір, з якими дитина виїхала за кордон, умисно порушать строк повернення в Україну, то їх буде обмежено в праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон на 1 рік та накладено штраф.

Щоб збалансувати права батьків, що не проживають разом з дитиною та не мають боргу по аліментах, закон передбачає можливість їх виїзду з дитиною за кордон. Якщо батько чи матір, які не проживають з дитиною, хочуть виїхати з нею за межі країни – необхідно буде письмово звернутися до іншого з батьків за отриманням нотаріально посвідченої згоди на виїзд. Якщо ж такої згоди не буде надано протягом 10 днів, то для вирішення цього питання необхідно буде звернутися до суду. Відповідно на кордоні потрібно буде пред’явити нотаріально посвідчену згоду або рішення суду, в яких має бути зазначено деталі виїзду (наприклад, країни подорожі, в тому числі транзитні, мета поїздки) та строки повернення до України, а також довідку про відсутність заборгованості по сплаті аліментів.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту