Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні треба створити Міністерство цифрової економіки, – Степан Кубів

21 червня під час виступу у Верховній Раді Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів повідомив про те, як забезпечити ефективний розвиток цифрової економіки, інновацій та інтелектуальної власності.

Про це повідомляє “Урядовий портал”.

“Мінекономрозвитку слід наділити більш широкими повноваженнями у сфері розвитку цифрової економіки. Вже три роки наше Міністерство активно розвиває цифровий порядок денний для України, однак слід нарешті скоротити невластиві функції інших органів влади у сфері цифровізації. Україна має діяти за прикладом колег-європейців та змінити традиційне Міністерство економіки на Міністерство цифрової економіки України”, – відзначив Перший віце-прем’єр-міністр.

Він також наголосив на необхідності оптимізувати роботу комітетів Верховної Ради України та створити ефективний комітет з цифрової економіки. Перший віце-прем’єр-міністр також підкреслив, що розвиток цифрових державних сервісів сьогодні серед головних пріоритетів роботи Уряду.

“Так, з 1 серпня 2016 року система електронних публічних закупівель Прозорро стала обов’язковою для використання по всій території України. Реформа децентралізації, яку проводить Уряд, дозволила ефективно запустити її вже у 24 регіонах України. До Прозорро підключено 238 міст та селищ. За півтора року кількість аукціонів зросла майже у десять разів і вже становить близько 3,5 тис. На цих аукціонах органи самоврядування продають та здають в оренду комунальне майно, проводять малу приватизацію, надають право розміщення реклами, проведення ярмарок, надання послуг паркування та розваг”, – повідомив Перший віце-прем’єр-міністр.

Степан Кубів також зауважив, що сьогодні в громадах саме малий та середній бізнес є основним учасником торгів у системі Прозорро. Кожного місяця в ній реєструються майже 5 тисяч нових постачальників, серед яких майже 80% – це представники місцевого бізнесу, що діють в межах 1-2 областей.

“Перехід на електронні майданчики для проведення державних закупівель, оренди державного майна та мала приватизація – це успішні приклади. Так, з серпня 2018 року, тобто за 10 місяців, Фонд держмайна через Прозорро.Продажі продав 404 таких не дуже привабливих об’єктів на загальну суму майже 500 млн грн. Це в 10 разів більше, ніж було продано за весь 2015 рік”, – відзначив Степан Кубів.

Загалом за 10 місяців мала приватизація принесла державі вже понад 1 млрд 60 млн грн.

Перший віце-прем’єр-міністр України додав, що в Україні вже працюють два нові портали для громадського контролю: за використанням міжнародної технічної допомоги та за державними підприємствами.

“Вже зараз кожен охочий може зайти на сайт хоч би зі свого смартфона. І подивитися онлайн інформацію про фінансовий стан трьох з половиною тисяч державних підприємств. Скоро цю інформацію доповнить фінансова звітність в електронному форматі”, – додав Степан Кубів.

Степан Кубів також акцентував на необхідності посилення реформ у сфері інтелектуальної власності, що є запорукою позитивних змін у розвитку українських інновацій, стартапів, цифровізації.

“Вчора я особисто відкрив форум, де розпочав процес формування Стратегії розвитку інтелектуальної власності в Україні, яку сформують найкращі українські та міжнародні експерти Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Ми маємо дієво захищати право інтелектуальної власності, аби дати додаткові стимули розвитку інноваційної складової української економіки. Це пріоритетні напрямки, які можуть дати економічне зростання у 8-9% щорічно, що сьогодні вкрай потрібно Україні”, – додав Степан Кубів.

Перейти до вмісту