Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В Україні планують створити Центри професійної досконалості: полтавські заклади профтехосвіти долучаться до конкурсу проектів

Міністерство освіти і науки України у співпраці з Європейським Союзом планує залучити 58 млн євро для створення Центрів професійної досконалості у різних областях України. Загалом, по всій Україні їх передбачено лише 7. Тому від кожної області до МОН має надійти 3 кращі проекти професійно-технічних закладів.

Полтавщина теж долучається до конкурсу проектів.

“Від кожної області передбачається 3 проекти. Відповідно, нам потрібно визначити 3 заклади освіти, які подаватимуть проекти. Вони повинні бути англійською та українською мовами. Якщо хтось із закладів перемагає, то на його базі створять Центр професійної досконалості. Це дасть змогу залучити додаткові інвестиції ЄС. Однією з вимог є забезпечення співфінансування з місцевим бюджетом. Полтавщина зараз на гарному рахунку щодо розвитку професійно-технічної освіти: вкладаються кошти з обласного бюджету, покращується матеріально-технічна база”, – зазначила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

Т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло запропонував усім професійно-технічним закладам області долучитись до конкурсу проектів.

“Кожне професійно-технічне училище повинне розвиватися. Я пропоную всім профтехзакладам розробити проекти. Потім комісія визначила б з них 3 кращі і відправила їх на Міністерство. Таким чином всі будуть в рівних умовах”,- зазначив він.

Загальний обсяг фінансування складає 58 млн євро. Начальникй заклад може отримати в середньому 8-10 млн євро на розвиток матеріально-технічної бази. Реалізація проекту триватиме 5 років.

“Міністерство хоче бачити цей Центр, як осередок розвитку економіки в регіоні. Він не лише буде здійснювати навчання, а й забезпечуватиме співпрацю держави, бізнесу, вдосконалюватиме якість освіти, підвищуватиме кваліфікацію працівників закладів. Кошти, які отримає кожний заклад, йтимуть виключно на придбання обладнання, його встановлення, будівництво чи реконструкцію центрів та їх інфраструктури”, – додав начальник управління позашкільної, професійної (професійно-технічної), вищої освіти та правового забезпечення Сергій Рибалко.

Професійно-технічні заклади Полтавщини мають до 15 липня подати проекти до Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА. Конкурсна комісія обере 3 найкращі проекти і направить їх до Міністерства освіти і науки.

Перейти до вмісту