Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Усі міста стануть об’єднаними громадами: революційні ініціативи для продовження децентралізації від Володимира Гройсмана

З початку 2020 року усі малі міста матимуть повноваження та ресурси, які є зараз у великих міст та об’єднаних громад. Міста районного значення вже у 2019 році отримають 3 млрд грн з Державного фонду регіонального розвитку. В 2020 році з’явиться окрема програма фінансування місцевих доріг, так званих «тешок», на 10 млрд грн. З січня 2020 року на 50% буде скорочено штат облдержадміністрацій і райдержадміністрацій.

Про це повідомляє прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”

Ці революційні ініціативи Уряду у реформі децентралізації озвучив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час XV Українського муніципального форуму Одесі.

Так, за його словами, до 1 січня 2021 року потрібно, аби районні центри і міста районного значення отримали статус об’єднаних територіальних громад. «Ми зробимо, щоб вони на власному досвіді побачили, що таке децентралізація. Ми змотивуємо їх об’єднуватися і стати сильнішими», – сказав Глава Уряду.

Окремо він вийшов з ініціативою підтримки невеликих населених пунктів. «Уряд також виходить з ініціативою перерозподілити вже у 2019 році кошти Держфонду регіонального розвитку і направити 3 млрд грн на невеликі міста, які поки не мають власного ресурсу розвитку. Це буде справедливо, і це буде реальною опікою невеликих населених пунктів», – сказав Прем’єр-міністр.

Він повідомив також, що у 2020 році з’явиться окрема програма фінансування місцевих доріг, так званих «тешок», на 10 млрд грн. «Це треба зробити, бо поки ми будуємо великі дороги між великими містами, до них не буде, по чому доїхати», – сказав Володимир Гройсман​​​​​.

Найбільш революційною, на думку Глави Уряду, є й інша ініціатива – з січня 2020 року скоротити на 50% облдержадміністрації і райдержадміністрації. Особливо там, де в районах на 100% сформовані об’єднані громади.

«Знаю, що це довгоочікуване рішення. Це дозволить тим районам, де вже функціонують повноцінні громади, жити за новими стандартами і управлятися тими людьми, яких люди на місцях знають. Я не хочу призначати людей на місця, бо я їх не знаю, – сказав Володимир Гройсман. – Але я залишаюся партнером громад, і готовий захищати їхні інтереси».

Він також нагадав, що для завершення ж реформи необхідні зміни до Конституції в частині децентралізації, які захистять реформу і закріплять її незворотність, змінять систему влади на рівні областей і районів, передбачатимуть передачу усієї землі органам місцевого самоврядуванн тощо.

«Що я пропоную далі? Внести пропозиції щодо змін до Конституції в частині місцевого самоврядування. Це основа основ. Так ми зможемо гарантувати незворотність реформи місцевого самоврядування. Закликаю до широкого обговорення відповідного законопроекту, який ми готові оприлюднити на Урядовому порталі», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що принципи законопроекту – повсюдність влади, закріплена фінансова спроможність громад, формування виконавчих комітетів на виборчій основі, а не шляхом призначення чиновників з Києва. Це дасть можливість ефективно керувати районами і областями. 

Перейти до вмісту