Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна розпочинає сезон експорту кавунів

Масове збирання ранніх сортів кавуна стартувало в Херсонській області. Перші оптові партії досягли київських ринків минулими вихідними.

Перші в 2019 році партії херсонських кавунів приїдуть до Польщі на наступному тижні, повідомляється на сайті Української плодоовочевої асоціації, повідомляє Кореспондент.
Як повідомляється, системного експорту кавуна з України поки що практично не існує, тому прогнози експорту на весь сезон давати дуже складно.
За даними УПОА, експорт кавунів у 2018 сезоні склав 19,5 тисяч тонн, що трохи більше, ніж у 2017 році, проте в 2015 – 2016 роках експорт був набагато вищим.
“Україна могла б істотно збільшити обсяги експорту кавуна, якби вона розвивала річкову логістику. Контейнерні поставки кавуна вгору по Дніпру до Білорусі з подальшою доставкою автотранспортом… (до Європи, – ред.) підвищили б конкурентоспроможність українського кавуна на цих ринках, так як було б набагато дешевше. І це б “потягнуло” за собою експорт і інших видів української продукції, а також транзитні потоки турецьких овочів і фруктів”, – зазначив керівник УПОА Федір Рибалко.
Згідно з повідомленням асоціації, масове збирання ранніх сортів кавуна стартувало в Херсонській області, перші оптові партії досягли київських ринків минулими вихідними. Ціна на ягоду при відвантаженні з поля знизилася з 15 грн/кг зі стартом жнив до 5-7 грн/кг на 22 червня і продовжить знижуватися.
Оптова ціна на кавун на початок поточного тижня очікується на рівні 15-20 грн/кг з подальшим зниженням, роздрібна ціна на імпортний кавун коливається на рівні 30-50 грн/кг, на дуже ранній український – досягає 100 грн/кг в деяких магазинах.
Перейти до вмісту