Ви тут:
Оголошення Полтавщина Суспільство 

У Кременчуці не радять купатися у відкритих водоймах

Кременчуцьке міськрайонне управління головного управління держпродспоживслужби в Полтавській області не радить ризикувати, купаючись у відкритих водоймах.

Чи варто ризикувати?

Що може бути кращим за купання в річці чи озері в літню спеку? Купатися хочеться у водоймах  завжди. Особливо, якщо це стосується дітей. Адже їх втримати на березі в спекотну погоду зовсім непросто. Але за такі хвилини задоволення іноді приходиться  надто дорого платити! Адже спілкування з природою практично завжди пов’язане з небезпекою, а вода – основне джерело неприємностей.

Купатися можна було б, якби не надто високі показники кишкової палички у воді, яка знаходиться під постійним лабораторним контролем влітку

У межах моніторингового спостереження проведений відбір та лабораторні дослідження проб  річкової води на офіційних пляжах міста.

Згідно результатів лабораторних досліджень показники мікробіологічної забрудненості води річкової пляжу «Центральний» та пляжу села Молодіжного в районі Регіонального ландшафтного парку «Кагамлицький», не відповідають санітарно – гігієнічним вимогам.

Індекс лактозо – позитивної палички (ЛКП) на початку  (район кафе «Ахтамар») та наприкінці  центрального пляжу (район колишнього кафе «Арарат») становить 240 000 при нормативному 10 000! 

На  пляжі села Молодіжного в районі Регіонального ландшафтного парку «Кагамлицький», індекс лактозопозитивної палички (ЛКП) з лівої  та правої сторони  становить 500 000,  при нормативному показнику 5 000!

Така велика кількість кишкової палички в воді може призвести до виникнення спалахів інфекційних захворювань серед мешканців міст та є косвенним показником загального забруднення водойми іншими збудниками.

Через забруднену воду можуть передаватись кишкові та ентеровірусні інфекції, гельмінтні захворювання. Бувають випадки розвитку гепатиту А, якого можна уникнути, якщо випадково не ковтати воду, але це дуже складно, особливо якщо у воді діти.

Якщо у людини є порізи або подряпини шкіри, то підвищується ризик захворіти такою грізною хворобою як лептоспіроз. Кількість летальних випадків при цьому захворюванні сягає – 60 %. До його перших симптомів відносяться: блювота, пронос, сильний головний біль, м’язовий біль, втома.

У літній період найпоширеніша небезпека, що підстерігає любителів похлюпатися у заборонених водоймах, – “сверблячка купальника” (паразитарне захворювання – церкаріоз). До типових проявів захворювання відносяться свербіж і червоні пухирі на шкірі (через кілька годин після купання).

Також загрожують стрептококова і стафілококова інфекції, запальні захворювання статевих органів (вагіноз, кольпіт, цервіцит), цистит, екзема та інші.

Кременчуцьке міськрайонне Управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає:

– Бережіть  своє  здоров’я  та  здоров’я  своїх  близьких,  не купайтесь на міських пляжах в період заборони купання!

Перейти до вмісту