Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

ЦНАПи, плани територій, екологічний контроль: на Полтавщині реалізується ініціатива “Партнерство “Відкритий Уряд”

У 2011 році на сесії Генеральної Асамблеї ООН вісім країн-засновниць започаткували міжнародну Ініціативу “Партнерство “Відкритий Уряд”, яка передбачає доступ до публічної інформації, забезпечення технологій та інновацій у підзвітності та прозорості, участь громадян у прийнятті рішень. Україна долучилась до Ініціативи у тому ж році.

Питання про впровадження на території Полтавської області Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” розглянули на засіданні постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО.

За словами директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Вікторії Пилипенко, за 7 років реалізації Ініціативи в області зроблено потужні кроки щодо наближення рівня урядування до європейського рівня.

“Один з основних напрямків – це підвищення якості і прозорості надання адміністративних послуг. В області створено 43 ЦНАПи: охоплено 25 райцентрів, 6 міст, 13 ОТГ. На сьогодні визначено доцільність створення ще 14 ЦНАПів. У Полтавській обласній клінічній лікарні створено електронний сервіс для приймального відділення, що спрощує навантаження на пацієнтів, які приїжджають до лікарні. У сфері охорони навколишнього природного середовища в електронній формі передбачено надання суб’єктам підприємницької діяльності такої адміністративної послуги, як реєстрація декларації про відходи. Щодо доступу громадян до містобудівної документації, на сайтах місцевого самоврядування розміщений 161 генеральний план населених пунктів. А на сайті Полтавської міської ради – план зонування міста”, – повідомила Вікторія Пилипенко.

Нині вже затверджені схеми планування території Кременчуцького, Миргородського, Козельщинського районів, історико-архітектурні опорні плани Миргорода, Полтави, Лохвиці, Лубен, Хоролу.

Запроваджено систему громадського контролю за екологічним станом навколишнього середовища. На сайті Полтавської ОДА щоквартально оновлюється звіт – огляд стану довкілля області. Кременчуцький виконком вже  впровадує місцевий екологічний моніторинг за допомогою електронних засобів збирання і оприлюднення інформації.

Також створено систему взаємодії поліції з громадою. На Полтавщині реалізується інформаційний проект “Сусідська варта”, “Шкільний офіцер поліції”. А з минулого року започаткували реалізацію концепції створення поліцейських станцій в об’єднаних територіальних громадах.

“На сьогодні основним перспективним напрямком реалізації в області Ініціативи є питання впровадження проекту SMART-регіон, SMART-громада. Втілюється він у співпраці з міжнародною корпорацією HUAWEI. Це сучасний комплекс веб-ресурсів, який розрахований на всі напрямки і галузі економіки, культури, освіти”, – зазначила Вікторія Пилипенко.

На комісії розглянули і рекомендували до розгляду на сесії Полтавської обласної ради питання “Про досвід та перспективи взаємодії органів виконавчої влади Полтавської області з громадськими радами”, “Про погодження проекту рішення обласної ради сьомого скликання «Про дострокове припинення повноважень депутата Полтавської обласної ради сьомого скликання Кибки А.А.», а також “Про ініціювання депутатами обласної ради Тимохою Ю.О., Сидоренком І.І., Степаненко І.В. проекту рішення обласної ради сьомого скликання “Про внесення змін до Регламенту Полтавської обласної ради сьомого скликання”.

Нагадаємо, сесія Полтавської обласної ради відбудеться 19 липня.

Читайте також: На Полтавщині лише 54% школярів здорові: зростає кількість патологій опорнох-рухового апарату

Перейти до вмісту