Ви тут:
Суспільство 

Станцією “Академік Вернадський” в Антарктиді можна “прогулятись” віртуальним 3D-туром

На сайті Національного антарктичного наукового центру МОН розміщено 3D-тур станцією “Академік Вернадський”. Тепер кожен охочий може побачити, як виглядає їдальня полярників, антарктичний бар “Фарадей”, лабораторії та обладнання, з яким працюють дослідники. Автором проєкту є учасник сезонної експедиції 2019 року Юрій Шепета.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Ознайомитися з 3D-туром можна тут: http://uac.gov.ua/vernadsky-station/station-3d/ 

Загалом користувачам пропонують оглянути 3 платформи:

1.антарктичні околиці (огляд з найвищої точки острову Галіндез, даху озометричного офісу та паливного баку);

2.будівлю Ворді Хауз (дерев’яна хатинка, яка є зразком ранньої британської наукової бази та має велике історичне значення. Поряд з будівлею зберігся флагшток);

3.станцію “Академік Вернадський”.

Для зручності на стартовій картинці туру є стрілки, які підказують розміщення наступних кімнат або лабораторій. Крім того, знизу є кілька умовних позначок, що роблять перегляд більш цікавим та зручним:

  • огляд окремих кімнат на вибір (квадратне віконце);
  • послідовний огляд усіх приміщень (подвійні стрілки);
  • перегляд у форматі 3D (значок Virtual Reality setup).

Приміром, якщо ви одразу шукатимете бар “Фарадей”, то зауважте, що він розміщений на другому поверсі.

Кожну картинку можна наблизити та зменшити, натиснувши на позначки “+” / “-”. Формат збільшення дозволяє прочитати текст на настінних плакатах, побутових речах, а також роздивитися всі предмети, які лежать на столах лабораторій. Стрілки вгору та вниз допоможуть ознайомитися з приміщеннями від підлоги до стелі.

Важливо, що цього року, уперше з передачі 1996-го станції Україні, було розпочато масштабну модернізацію “Академіка Вернадського”. На ремонт з держбюджету виділили майже 35 млн гривень.

Роботи розділені на 2 етапи. Перший був проведений командою інженерів під час сезонної експедиції, яка завершилася наприкінці квітня. За 3 місяці вони відремонтували паливний бак, оновили системи життєзабезпечення, встановили новий опріснювач, поставили нову енергетичну систему, котли опалення та інше обладнання. Другий, завершальний, етап планується на наступний “сезон”, тобто на початок 2020 року.

Перейти до вмісту