Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, – пояснив головний держінспектор

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Про надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей надає розяснення головний державний інспектор Богдан Козубенко, повідомили в ТДІзПП у Полтавській області.

Статтею 6 Сімейного кодексу України дано визначення поняття дитина, а саме, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Тобто, за загальним правилом право на надання додаткової оплачуваної відпустки виникає у осіб, зазначених у ч. 1 ст. 19 Закону України «Про відпустки», до досягнення дитиною вісімснадцятирічного віку, крім випадку надання відпустки «жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років», коли в законі чітко вказано вік дитини, а також при наданні відпустки матері або батьку особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, коли вік значення не має.

Крім того, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи належить до соціальних відпусток, надається за календарний рік, незалежно від відпрацьованого часу та дати народження дитини. Тобто, якщо наприклад, датою народження дитини одинокої матері (або іншої особи, зазначеної в ч.1 ст. 19 Закону України «Про відпустки») є 01 січня року, у якому дитині виповнюється 18 років, за такою жінкою зберігається право на отримання додаткової відпустки за цей календарний рік.

У разі невикористання такої соціальної відпустки в календарному році чи декілька років підряд, працівник має право використати її. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки», у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Перейти до вмісту