Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Не_винна вагітність: Відомі гінекологи закликають жінок не пити алкоголь під час вагітності

Дев’ять відомих українських лікарів-гінекологів об’єдналися на освітньому арт-перформансі «Не_винна вагітність», щоби нагадати: будь-яка доза алкоголю, спожита вагітною жінкою, створює ризик для здоров’я дитини. Подія дала старт однойменній освітній кампанії, яка реалізовується у рамках проекту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна має один із найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому – 50 випадків на 10 000 людей, повідомляють у МОЗ.

За даними дослідження 2012 року 25-35% жінок вживали алкоголь під час вагітності. Опитування у фокус-групах, проведене ВООЗ, виявило, що багато жінок вважають «маленькі» дози алкогольних напоїв не шкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності.

«Сьогодні ми запускаємо важливу кампанію щоби підвищити в Україні обізнаність про здоров’я, вагітність та вживання алкоголю. Політики та фахівці з комунікацій, лікарі та медсестри, родичі та друзі –роль усіх їх важлива для підтримки та захисту жінок та дітей від дії алкоголю під час вагітності та годування», – зауважив д-р Ярно Хабіхт, керівник Представництва Всесвітньої організації охорони здоров`я в Україні, та продовжив: «Серед усього світу в Європі найбільше поширені порушення фетального алкогольного спектру (FASD) – стани новонароджених, що є наслідками вживання алкоголю матір’ю під час вагітності. Як тільки дитина зазнала впливу алкоголю протягом вагітності, цей вплив вже не можна скасувати, і він лишається із людиною на все життя. Більше того, це не тільки питання охорони здоров’я, але й питання прав дітей».

Дослідження у фокус-групах показало, що жінки не отримують однозначної інформації з різних джерел про те, що безпечної дози алкоголю під час вагітності не існує. Тому лікарі-гінекологи представили різні системи організму дитини, на формування яких впливає алкоголь, вжитий матір’ю. А художниця Євгенія Гайдамака метафорично зобразила їх на медичних костюмах лікарів.

Наприклад, печінка плоду формується протягом усієї вагітності, і дитина в утробі ще не здатна вивести алкоголь зі свого організму. Нервова система закладається у перші два місяці, але формується протягом усієї вагітності: алкоголь може зашкодити їй і призвести до проблем із навчанням, запам’ятовуванням та поведінкою дитини. Алкоголь у першому триместрі може вплинути на розвиток клітин серця, і протягом усієї вагітності підвищує ризик появи судинних мальформацій і дефектів міжпередсердної перегородки.

«За даними ВООЗ, у світі в результаті зловживання алкоголем щороку помирає 3 мільйони людей, що складає 5% із усіх випадків смертей. Результати дослідження показали, що навіть невеликі дози алкоголю під час вагітності впливають на когнітивний та соціально-емоційний розвиток дітей, а також  можуть бути причиною інших проблем зі здоров’ям: нейроонтогенетичного розладу та вроджених дефектів, пов’язаних з алкоголем. Щоб убезпечити здоров’я дітей, жінкам слід утриматися від вживання алкоголю при плануванні й під час вагітності. Дякуємо українським лікарям, які підтримують цю ініціативу», – прокоментував Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров`я України.

«Коли ми говоримо про вагітну жінку, то шкода від вживання алкоголю тут може бути не помітною одразу, але проявитися через багато років проблемами зі здоров’ям у дитини. Тому ми закликаємо жінок повністю утриматися від вживання алкоголю протягом вагітності», – прокоментував Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров`я МОЗ України.

Кампанія «Не_винна вагітність» окрім освітнього перформансу включатиме інформаційні матеріали про шкоду алкоголю для поширення у жіночих консультаціях. Більше інформації про шкоду алкоголю під час вагітності, а також про лікарів, які долучилися до кампанії, можна знайти на сайті pregnancy.phc.org.ua

Кампанія “Не_винна вагінтність” проводиться за підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні.

Перейти до вмісту