Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Комітет Верховної Ради підтримав законопроект, який унеможливить затягування через суди процесу об’єднання громад

Парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні урядовий законопроект щодо захисту прав територіальних громад в процесі добровільного об’єднання та приєднання громад (№10240), передає прес-центр ініціативи “Децентралізація”.

«За 4 роки, поки триває процес об’єднання громад, ми мали десятки судових позовів, які стримували створення ОТГ. Більшість з цих позовів були необґрунтовані, але свою справу вони зробили –  об’єднання деяких громад було заблоковане на місяці і навіть роки. Громади втрачали дорогоцінний час. В майбутньому ми не повинні цього допускати. Справи мають розглядатися швидко і, у випадку необґрунтованого позову, не заважати громадам розвиватися», – прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Законопроект передбачає, що справи з оскарження рішень громад про об’єднання чи приєднання матимуть чіткий механізм розгляду і будуть віднесені до категорій термінових адміністративних справ – триватимуть не більше місяця. Також право на оскарження рішень громад матимуть лише громадяни, що в проживають у цих громадах. Щоб звернутися до суду вони матимуть лише 10 днів з дня прийняття рішення громадами.

Як повідомлялося, Уряд схвалив розроблений Мінрегіоном законопроект, у разі прийняття якого затягування процесу призначення, підготовки і проведення виборів в громадах буде неможливим.

Перейти до вмісту