Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Диканське бюро правової допомоги відстояло право громадянки на отримання житлової субсидії

До Диканського бюро правової допомоги звернулася жінка з проханням допомогти захистити її права у спорі з місцевим управлінням соціального захисту населення. Клієнтка пояснила, що внаслідок пожежі її будинок було знищено і вона змушена винаймати собі житло. Зважаючи на скрутне матеріальне становище жінка скористалася своїм правом на отримання адресної державної соціальної допомоги і отримувала в період 2016-2018 років житлову субсидію на оплату комунальних послуг в найманому будинку.

Про це повідомили у Полтавському центрі правової допомоги.

Проте у серпні 2018 року несподівано їй надійшов лист від управління соціального захисту населення, яким повідомили про виявлення подання нею при оформленні субсидії недостовірних даних, що вплинули на визначення суми субсидії, зокрема, що адреса вказаних у заяві про призначення житлової субсидії особових рахунків не співпадає з адресою зареєстрованого місця проживання позивача. В зв’язку з цим управління соціального захисту населення вирішило припинити надання їй субсидії, а суму перерахованих коштів у розмірі 10823,69 грн. повернути до державного бюджету з рахунків організацій – надавачів комунальних послуг. Внаслідок цього у жінки виникла заборгованість, сплатити яку вона не мала змоги, адже єдиним джерелом її доходів є пенсія мінімального розміру.

Представляти інтереси жінки було доручено начальнику відділу «Диканське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Олександру Олійнику.

Оцінивши обставини справи, зібравши необхідні докази та узгодивши з клієнткою правову позицію, фахівцем бюро було складено та подано до суду адміністративний позов про визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними та зобов’язання вчинити певні дії. З огляду на складне матеріальне становище клієнтки також було заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке суд визнав обґрунтованим і задовольнив.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 23.01.2019 року у справі № 440/4233/18 позов було задоволено в повному обсязі. Визнано протиправними дії управління соціального захисту населення щодо припинення надання позивачеві раніше призначеної субсидії та повернення сплачених організаціям-надавачам послуг грошових коштів. Зобов’язано управління соціального захисту населення поновити надання жінці раніше призначеної субсидії та повернути грошові кошти на особові рахунки організацій-надавачів послуг.

Було доведено, що жінка помилково зазначила при зверненні за субсидією адресу місця реєстрації замість адреси місця фактичного проживання, однак, дана помилка не вплинула на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, а отже дії управління соціального захисту населення неправомірні.

Таким чином, завдяки кваліфікованим діям Олександра Олійника було захищено інтереси громадянки, що потрапила у складну життєву ситуацію та відновлено її право на отримання житлової субсидії.

Перейти до вмісту