Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З директором Кременчуцького обласного клінічного шпиталю для ветеранів війни пацієнти укладають договір про намір дожити до 100 років

З директором КП «Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни» Полтавської обласної ради Миколою Литвиненком пацієнти укладають  “Угоду про наміри дожити до 100 років”. Такий символічний документ, вважають в шпиталі, додатково стимулює до довголіття та міцного здоров’я.

 

Микола Литвиненко  – заслужений лікар України, член НСЖУ, голова Кременчуцького відділення товариства самаритян. Цьогоріч він відзначає 20-річчя на посаді керівника шпиталю.

Як розповів директор шпиталю, впродовж останніх років у них успішно працює мобільна форма денного стаціонару. Лише за 2018 рік вони здійснили 26 планових виїздів у райони області.

“Це приблизило планове оздоровлення 554 ветеранів війни, які не мають змоги з різних причин на стаціонарне оздоровлення в умовах шпиталю, але потребують цього. Така робота ладиться тільки тоді, коли в цьому проявляє бажання первинна ланка”, – зауважив Микола Литвиненко.

У закладі постійно працює університет милосердя для соціальних працівників. Щорічно проводяться навчання школи волонтерів. Навчені і сертифіковані фахівці з надання домедичної допомоги і паліативної допомоги за рахунок співпраці зі Спілкою Самаритян України, Кременчуцьке об’єднання постійно проводять навчання населення Кременчука.

А за 2018 рік значно покращилася й матеріально-технічна база шпиталю. За рахунок бюджетного фінансування замінили ліфт харчоблоку, провели зовнішнє його утеплення. Також провели косметичний ремонт будівель і приміщень без залучення бюджетних коштів.

“Нам вдалося облаштувати територію госпіталю без залучення бюджетних коштів. А за рахунок бюджету – ми замінили технології лабораторної служби: встановили і ввели в дію клінічний і біохімічний аналізатори. Від меценатів отримали електрокардіограф з можливістю передачі даних до кардіологічного диспансеру. Також за 2018 рік ми облаштували зручними меблями місця проведення роботи психологами, замінили меблі у кабінетах старших медичних сестер терапевтичного і неврологічного відділень; продовжили розгалуження комп’ютерної мережі шпиталю”, – розповів Микола Литвиненко.

Наразі кожне відділення має можливість користуватися мережею з двох доступів: лікар, медична сестра. У закладі запровадили внутрішній електронний документообіг.

“У нас є цілодобове відеоспостереження у відділеннях і на прилеглій території.  Введено в дію резервне джерело електрозабезпечення – бензиновий генератор, придбаний, як гуманітарна допомога з Німеччини. За рахунок гуманітарної допомоги із Франції та Німеччини ми поновили лікарняну білизну та медичний одяг”, – розповів очільник шпиталю та наголосив, що працівники закладу мають амбітні плани на стабільну роботу в нових умовах – неприбуткового комунального підприємства.

Цьогоріч адміністрація закладу має намір дещо препрофілювати шпиталь. Зокрема, зробити Відділення паліативної допомоги з неврологічними ліжками на 30 місць; Відділення терапії з кардіологічними ліжками на 40 місць; Відділення реабілітації на 50 місць, 10 з яких з денним перебуванням та Амбулаторно-поліклінічне відділення з денним стаціонаром на 10 ліжок у 2 зміни.

Загалом, діяльність КП «Кременчуцький обласний клінічний шпиталь для ветеранів війни» спрямована на:

• Організація і надання планового оздоровлення і лікування ветеранів війни і прирівняної до них категорії. За 2018 рік у госпіталі отримали медичну допомогу 2342 ветерани війни стаціонарно і 851 в умовах денного стаціонару поліклініки.

• В роботі реабілітаційного відділення успішно працюють кімнати релаксу: іоноаромотерапії, гало терапії.

• Евкаліптова сауна.

• Будується павільйон апітерапії.

• Закінчується ремонт приміщення, у якому в січні буде відкрито стаціонар денного перебування на реабілітації для тих, які згодні проходити реабілітацію і лікування тільки за умови вночі бути вдома. Ці роботи проводяться на залучені від благодійників кошти. В цьому блоці передбачається три кімнати: велика кімната, де буде розміщено 10 крісел відпочинку з розташованим тут робочим місцем психолога, стелаж з поробками, виконаними під час реабілітації, обладнанням для відео і аудіо – демонстрацій. До складу блоку входять маніпуляційна і санітарна кімната з гардеробною. Передбачено оглядове місце, місце для розташування «шведського столу».

• Для оптимізації процесів соціалізації тих, хто проходить реабілітацію, впроваджено роботу за маршрутами вихідного дня.

• Проводяться регулярні зустрічі за круглим столом, що проводить комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

• На території госпіталю є міні-стадіон з тренажерами, придбаними за допомогою місцевої влади за рахунок благодійників.

• За 2018 рік втричі збільшилася кількість реабілітаційного обладнання тренажерної зали , де працюють реабілітологи.

• Систематично проводяться групові тренінги шеф-кухаря з навчання приготування їжі «Майстер шеф шпиталю».

• На території госпіталю облаштованв паркову зону для відпочинку і теренкуру.

• Цікаво проходять індивідуальні занняття з арттерапії, мозаїки.

Матеріал підготувала Лідія Черпакова

Перейти до вмісту