Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як приготувати «майську» кашу: рецепти кулішу

Травневі свята чи вихідні дні більшість проводить на природі у веселій компанії, з гітарою та шашликами. А ще багатьом українцям відома традиція у ці дні готувати на вогнищі смачний куліш, або як його часто називають «майську кашу».

«Факти» підібрали для вас три найкращі рецепти її приготування. Головний інгредієнт – пшоно.

1. Традиційна «майська» каша

Таку готують майже в кожному українському селі.

Інгредієнти:

– сало, а краще підчеревина (чим більше, тим смачніше);

– цибуля (3 штуки);

– картопля (3-4 штуки);

– пшоно (до 1 кг);

– яйця (4-5 штук);

– сіль, перець чорний, лавровий лист (за смаком).

Приготування:

Поки в казані закипає вода, підсмажуємо сало або почеревину, додаємо нарізану цибулю. Почистити картоплю і нарізати кубиками, покласти її в киплячу воду, хвилин через 5 додаємо промите кілька разів пшоно, після закипання посолити. Варити до напівготовності, потім додати піджарку з почеревини і цибулі, і вже за 3 хвилини до готовності влити збиті яйця та додати спеції.

2. Козацький куліш.

Інгредієнти:

– м’ясо (0,5 кг);

– копчені реберця (1,5 кг);

– сало (0,5 кг);

– 3 цибулини;

– 2 морквини;

– 2 помідори;

– 1 свіжий перець болгарський;

– 1,5 склянки пшона;

– 6 картоплин;

– сіль, перець, спеції за смаком, зелень свіжа.

Приготування:

Готуємо казан на 8 літрів. Ріжемо сало кубиками і смажимо. Ріжемо цибулю кубиками і кидаємо в розтоплене сало. Морквину ріжемо кубиками і кидаємо слідом за цибулею. Те ж саме робимо з помідорами і перцем. Коли всі інгредієнти добре обсмажилися і протушкувалися, заливаємо водою і кидаємо м’ясо, варимо 30 хвилин. Ріжемо картоплю кубиками і кидаємо у воду. Чекаємо 20 хвилин, кидаємо ребра, після того як порізали їх на частини. Потім кладемо пшоно (перед цим пшоно добре промити), солимо, перчимо за смаком. Чекаємо коли звариться пшоно. Ріжемо дрібно зелень. Накладаємо в тарілку куліш і посипаємо зеленню.

3. Куліш з грибами без м’яса

Смачну польову кашу можна приготувати і без м’яса – куліш з грибами виходить смачним і ароматним.

Інгредієнти:

– картопля (2-3 штуки);

– пшоно (600 гр);

– гриби сушені (8 штук);

– цибуля (1-2 цибулини);

– рослинна олія (25 гр);

– грибний відвар (1 літр).

Приготування:

Необхідно відварити гриби (знадобиться грибний відвар). Це можна зробити заздалегідь в домашніх умовах. Грибний відвар (без грибів) довести до кипіння, покласти нарізану кубиками картоплю, довести до кипіння. Додати підготовлене (промити кілька разів) пшоно і варити майже до готовності. Варені гриби дрібно нарізати і підсмажити разом з подрібненою цибулею. За 3-5 хв. до закінчення варіння покласти їх у казан, а також сіль і спеції.

Перейти до вмісту