Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

«Відходимо від парадигми, що ЗНО – це іспити для вступу, до розуміння, що це державна підсумкова атестація», – Наталія Русанова

Організаційні питання проведення на території Полтавщини зовнішнього незалежного оцінювання обговорили на тематичній нараді в облдержадміністрації.

ЗНО стартує з 21 травня й завершиться 13 червня. Найбільше полтавців складатимуть історію України, математику, біологію. Найменше – хімію, повідомляють у Полтавській ОДА.

В області працюватимуть 57 пунктів тестування в 9 сформованих округах – Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях, Карлівці, Кобеляках, Лубнах, Миргороді, Гадячі й Пирятині. До роботи на пунктах тестування залучать близько 3 тисяч педагогічних працівників.

– Із Полтавщини тестування з різних предметів складатимуть 12,5 тисячі осіб. Із них 6,5 тисячі – випускники закладів загальної середньої освіти, 1,8 тисячі – випускники професійно-технічних навчальних закладів, 2,8 тисячі – випускники закладів вищої освіти першого й другого рівнів акредитації, а також випускники минулих років. Наш регіон першим завершив відповідну реєстрацію, – розповів заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло. – Не вперше збираємося на тематичну нараду. Минулого року ми фактично без зауважень провели ЗНО. Технічних проблем не виникало. Впевнений, що й цьогоріч все відбудеться організовано.

– Навчальний рік завершується. Попереду дуже відповідальна пора – державна підсумкова атестація. На нараді обговорюємо особливості її проведення у форматі зовнішнього незалежного оцінювання, деталі самого процесу. На захід запросили поліцейських, рятувальників, представників Департаменту охорони здоров’я, СБУ, управлінь освітою райдержадміністрацій та ОТГ, очільників освітніх установ. Маємо відпрацювати всі нюанси, – розповіла директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко.

Вона пояснила, що за необхідності в день проведення тестування, заклад може змінити графік роботи, аби уникнути перешкод для проведення ЗНО. Крім того, обов’язково в цей час припиняються ремонтно-будівельні роботи, які мали відбутися на території закладу чи поруч із ним, щоб не заважати учасникам складати тести. Важливо забезпечити безперебійне електропостачання, особливо – в пунктах тестування, де молодь складатиме іноземну мову, адже обов’язкова складова тестування з цього предмету – аудіювання. Потрібно узгодити маршрути, графіки руху шкільних автобусів, які підвозитимуть випускників шкіл і професійно-технічних навчальних закладів до пунктів тестування. Олена Харченко наголосила, що важливо якомога ширше провести роз’яснювальну роботу щодо неможливості використовувати під час ЗНО будь-які предмети зчитування інформації.

– ЗНО стає частиною зовнішніх освітніх оцінювань. Останні включають також вступні випробування, так звані магістерські, й сертифікацію педагогічних працівників. У листопаді відбудеться платна сесія вступних випробувань у магістратуру. Восени – сертифікація педагогічних працівників. ЗНО й вступні випробування в магістратуру матимуть додаткову сесію: ЗНО – в Харкові, магістерські іспити – в Києві. Відходимо від парадигми, що ЗНО – це іспити для вступу, до розуміння, що це державна підсумкова атестація, – зазначила заступник директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Наталія Русанова.

Вона звернулася до представників управлінь освіти й керівників навчальних закладів посилити роз’яснювальну роботу щодо заборони використання під час ЗНО мобільних телефонів не тільки з учасниками тестування, а й їхніми батьками.

– Зайшовши на пункт тестування, учасник не має права користуватися мобільними телефонами. Коли він склав ЗНО й вийшов з аудиторії, але перебуває у приміщенні пункту тестування, теж не має права користуватися мобільним пристроєм. ЗНО – це отримання документа про повну загальну середню освіту. Й порушення правил складання тестування викликає певні труднощі й унеможливлює одержання відповідного документа, – наголосила Наталія Русанова.

Перейти до вмісту