Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В Україні запустили проект «Поліцейський офіцер громади»: участь у заходах взяла делегація з Полтавщини (ФОТО)

Учора, 28 травня, на Софіївській площі у Києві відбулася презентація проекту «Поліцейський офіцер громади».

“Поліцейський офіцер громади” – це спільний проект громад і Нацполіції. Його мета – аби кожна ОТГ мала поліцейського офіцера, який житиме її життям, буде на постійному зв’язку та допомагатиме громаді.

Згідно з планом проекту, за 2019-2020 роки мають бути відібрані 1624 поліцейських для громад.

Пілотне впровадження проекту у Дніпропетровській області почалось з 29 листоапда минулого року. 21 ОТГ та 1 сільська рада беруть участь у пілоті. Відібрано 34 поліцейських із 107 кандидатів. Наразі триває його впровадження в Кіровоградській області, де 17 із 20 діючих ОТГ висловили бажання взяти участь у проекті, з яких 12 мають достатній фінансово-технічний потенціал для участі в пілотному проекті.

У перспективі такий проект запрацює і в Полтавській області.

Учора перші 34 випускники заступили на службу в ОТГ на Дніпропетровщині. Відібрані поліцейські громад централізовано отримали однострій, планшетні комп’ютери та боді-камери, радіостанції, спеціальні засоби, засоби індивідуального захисту, озброєння, спеціалізовані легкові автомобілі.

Фото з сайту Кабміну

– Уряд має два головні завдання: по-перше, щоб українці жили краще, по-друге, щоб українці жили у безпеці. Уряд буде направляти фінансування, для того, щоб поліцейські у кожному куточку України були якісно забезпечені та могли професійно виконувати свій службовий обов’язок – забезпечувати порядок і безпеку. Реформа децентралізації надала нові фінансові можливості громадам, в першу чергу малим містам і селищам, які можуть їх спрямувати на освіту, медицину і в тому числі – громадську безпеку, – сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як зазначив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, поліцейський офіцер громади – це офіцер поліції, який орієнтований на вирішення безпекових проблем саме своєї територіальної громади. Він доступний для населення, тому що постійно знаходиться поруч з людьми.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв наголосив, що кожен українець у найвіддаленішому селі повинен почувати себе у безпеці.

– Проект поліцейський офіцер громади стане новим рівнем надання якісних поліцейських послуг та системи захисту. Вже завтра перші 34 поліцейські офіцери громад, які пройшли навчання і зараз стоять перед вами, розпочнуть службу в 22 територіальних громадах Дніпропетровщини. Сьогодні я хочу анонсувати старт набору поліцейського офіцеру громади у Кіровоградській області. Відсьогодні ми починаємо прийом анкет на сайті Нацполіції, – сказав Князєв.

Участь у заходах взяла і делегація з Полтавщини. Нашу область представляли директор Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Балибіна, начальник відділі регіонального розвитку Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Андрій Сорочинський, голови та представники 21 ОТГ області.

– На старті реформи децентралізації, ми навіть не думали, що підійдемо до такого результату, коли будемо обговорювати спільно з Національною поліцією, облдержадміністрацією питання безпеки в громадах. Ми уже пройшли етапи створення ЦНАПів, центрів ПМСД, а зараз будемо створювати такі Центри безпеки громади. На презентацію проекту завітала делегація голів ОТГ з Полтавщини, які зацікавлені в участі у цьому проекті, – розповіла Ірина Балибіна.

Як розповіла “Новинам Полтавщини” заступник начальника превентивної діяльності — начальник дільничних офіцерів поліції Жанна Ахіджанян, у перспективі Полтавщина теж візьме участь у цьому проекті.

– 21 громада уже зацікавлена цим проектом. Ми плануємо підписати Меморандум.

– Кожен мешканець громади має відчувати себе у безпеці, тому поліція повинна бути, працювати, ми маємо створювати максимально сприятливі умови для їхньої праці. І населення повинно теж допомагати як поліції, так і нам. І тільки завдяки спільній співпраці можна навести порядок і відчувати себе захищеними та у безпеці, – підсумував Ланнівський сільський голова Костянтин Удовиченко.

Перейти до вмісту