Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні очікуються низькі ціни на черешню

З огляду на зростання конкуренції на ринку черешні аналітики прогнозують, що сезон 2019 р. стане одним із найскладніших для українських виробників цієї продукції. Садівникам пропонують переходити на пізні сорти черешні та інвестувати в технології і маркетинг.

Про це повідомляє Agronews з посиланням на EastFruit.

В Україні збільшуються площі під садами черешні. Крім того, нові проекти з вирощування черешні в закритому ґрунті разом зі змінами клімату сприяють більш ранньому надходженню цієї продукції на ринок. Проте ціни на черешню істотно знизилися як в Україні, так і в Європі загалом.

Уже у  2018 р. європейські виробники черешні зіткнулися з кризою низьких цін. Причому найскладніша ситуація виникла у найбільш прибутковому сегменті – реалізації черешні ранніх сортів.

На сьогодні ринок ранньої черешні в Європі виявився перенасиченим пропозиціями з Іспанії, Італії, Греції, Туреччини, Узбекистану, які активно постачають ягоду в період з 20 квітня до 30 травня, збільшуючи таким чином тиск на ціни.

З огляду на це економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак звертає увагу українських садівників на пізні сорти черешні. Експерт роз’яснює, що саме для цих сортів є «чудова ніша» в Європі і на Близькому Сході, де в цьому сегменті панують постачальники з Канади і США:

«Українським експортерам черешні абсолютно недоцільно конкурувати з Узбекистаном і Туреччиною за ціною, тим більше на ринку Близького Сходу, де у нас дорога логістика. А ось із США і Канадою ми конкурувати можемо, тому що вони поставляють продукцію здалеку».

Андрій Ярмак дає три поради українським виробникам черешні – як зберегти рентабельність бізнесу:

– переходити на пізні сорти, які більш затребувані й конкурентоздатні на ринку Близького Сходу та Китаю;

– інвестувати в технології гідроохолодження, зберігання, сортування та транспортування черешні;

– прикладати більші зусилля у сфері маркетингу.

Перейти до вмісту