Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Уляна Супрун розповіла про користь цибулі та чим її можна замінити

Сьогодні багато людей задумалися, якими продуктами можна замінити цибулю. Багатьом вона не до смаку, викликає алергію, погіршує синдром подразненого кишківника та часом здається взагалі антисоціальним продуктом.

“Виявляється, цибулю можна замінити на не менш корисні та поживні продукти”, – зазначає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Ріпчаста цибуля містить мало вітамінів та мінералів. Значно поживнішими є зелена цибуля та порей.

Вони містять багато кемпферолу. Це корисний для здоров’я судин флавоноїд, який наразі активно досліджують у зв’язку із потенційними протипухлинними властивостями. Кемпферолу багато в квасолі, молодих бобах, вині, малині, спеції гвоздиці та чорному чаї.  Тому можна обирати і ці продукти.

В пореї та зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 та магнію. Ви здивуєтеся, але співставний вміст вітамінів та мінералів також в кропиві. Її можна додавати до зеленого борщу чи рису.

В цибулі є пребіотики — речовини, які полюбляє кишкова мікрофлора. Втім, розчинну клітковину цибулі можна замінити в раціоні коренеплодами: селерою чи пастернаком, вівсяною та перловою кашею чи яблуками. 

Цибуля корисна для печінки. Вона знижує рівень цукру в крові, допомагає нормалізувати баланс ліпопротеїнів та зменшує запалення. Але лише в разі поєднання зі здоровим збалансованим раціоном.

До прикладу, цибуля не лікує застуду. Так, цибуля справді має певні бактерицидні властивості, але застуду викликають віруси. Якщо вам треба лікувати нежить чи хворе горло, краще випийте теплого чаю і поспіть. А проти грипу допомагають лише вчасна вакцинація та щоденна гігієна. Якщо ж у вас висока температура, то слід не шукати цибулю, а запланувати візит до лікаря, – зазначила Супрун.

Співставними і не такими антисоціальними продуктами можуть бути кріп, кориця, імбир, кінза та насіння коріандру. Це лише приклади продуктів, які корисні і запашні. Але жодні з них не є ліками.

Цибуля має специфічний запах завдяки летким сірковмісним сполукам. Якщо ми смажимо цибулю чи їмо її зі сметаною, то відбувається жирова екстракція — весь аромат вловлюється жирами і зберігається.

Якщо ви любите додавати до страв смажену цибулю через смак та золотистий колір — зверніть увагу. Смаження продуктів до золотистої скоринки називаються реакція Майяра (Maillard reaction). Тоді цукри реагують з білками та відбувається карамелізація. Коли крохмаль розпадається від нагрівання до цукрів, а цукри утворюють мальтол і фуран, коричневі сполуки з карамельним і горіховим смаком. 

Якщо ви все-таки купуватимете цибулю — вживайте її лише як частину збалансованого харчування, а не для лікування хвороб. Наразі авторитетних доказів, що цибуля має виключні лікувальні властивості не існує.

Натомість за останні десять років світове виробництво цибулі збільшилося на 25%. Саме через те, що люди використовують цибулю для лікування різних хвороб, а не споживають в їжу.

Перейти до вмісту