Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві продовжують вирішувати дискусійне питання щодо території артскладів

3 травня у міськвиконкомі відбулася нарада щодо аукціону по артскладах з громадськими організаціями, яку провів перший заступник міського голови Андрій Лямін. Також участь в засіданні взяли представники депутатського корпусу міськради, управлінь та відділів виконкому. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Нагадаємо, під час засідання сесії Полтавської міської ради до депутатів звернулися громадяни з проханням виключити окремі пункти з проекту рішення «Про проведення земельного аукціону в м. Полтава», оскільки за їхніми дослідженнями на територіях, що були включені в проект рішення, у роки Другої Світової війни відбувалися масові розстріли людей і нині там залишилися рештки закатованих.

Аби детальніше вивчити це питання, депутати вирішили виключити зазначені позиції з проекту рішення. Нині ж триває активна робота щодо вирішення долі території артскладів.

Представниця ініціативної групи громадян Олександра Супряженко зауважила, на засідання прийшла аби спільно вирішити питання щодо територій, де відбувалися масові розстріли у часи Другої світової війни, а також розстріли 30-х років:

– Там є чотири види поховань і ми вважаємо, що проводити там будівництво недопустимо – це паплюжить пам’ять людей, які там загинули. Ми вимагаємо проведення спеціальних професіних досліджень, які б могли виявити де саме знаходяться ці місця, щоби в подальшому облаштувати там меморіальний комплекс.

Перший заступник міського голови Андрій Лямін зауважив, що з-поміж територій, що пропонувалися до аукціону, лише по одному пункту існує вірогідність захоронень. Проте, громадськість наполягає на тому, що імовірна територія захоронення обіймає більшу територію, тож пропонує провести дослідження. Андрій Лямін наголосив: міська влада підтримує ініціативу проведення досліджень, аби все таки визначити, на яких територіях можна проводити будівництво, а на яких – ні:

– Це питання є нагальним, адже від цього залежить подальша доля розвитку мікрорайону, питання залучення інвестицій, тощо, – зауважив перший заступник міського голови. – Сьогодні ми почули багато різних думок, доказів, і прийшли до висновку, що це питання треба ще вивчати з виїздом на місце, залученням фахівців, які могли б надати висновок: на яких саме ділянках необхідно провести дослідження.

Цю думку підтримує і начальник Полтавського міського управління земельних ресурсів та земельного кадастру Юрій Трегубов:

– Є побоювання, що від поховань, які там були після розстрілу, уже може не залишитися і сліду, оскільки на ймовірних місцях розстрілу знаходиться вже побудований 20-й завод, окрім того на цих територіях розташований парк Скорботної матері, – зауважив Юрій Трегубов. – Окрім того, необхідно чітко визначитися з тим, хто проведе дослідежння щодо поховань, за які кошти вони будуть проводитися та в які терміни.

Перший заступник міського голови Андрій Лямін розповів: аби вирішити це питання, 20 травня відбудеться спільна виїзна нарада безпосередньо на території артскладів.

Перейти до вмісту