Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві нагородили лауреатів Премії Панаса Мирного (ФОТО)

Сьогодні, 13 травня, у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Премії Полтавської обласної ради імені Панаса Мирного.

Премія заснована Полтавською обласною радою у 1999 році. ЇЇ мета — відзначення громадян за визначні успіхи в галузі літератури, літературознавства, музики, живопису, архітектури, народної творчості, журналістики, публіцистики за кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали, духовні цінності українського народу, є вагомим внеском у національно-культурне відродження Української держави. Премія присуджується щороку до дня народження Панаса Мирного. З часу заснування нею нагороджено понад 100 громадян та 8 творчих колективів. На сьогодні розмір Премії становить 5 тисяч гривень.

Цьогоріч лауреатами премії стали:

у номінації “Література, літературознавство”:

Тетяна Кльокта, член Національної спілки письменників України, літературно-мистецького об’єднання Зіньківщини “Свічадо” – за збірку поезії “Між Богом і травою”.

– Я дуже рада, що у нас є такі премії, які дають можливість надихнутися, вдячна за визнання. Для мене це буде натхненням для подальшої творчості.

Валентина Матущак, поетеса — за збірку поезій “Усе, що маю”.

– Ніколи не пізно починати нову справу. Я у 70 років почала писати вірші, і не можу зупинитися. Написала майже 1700 віршів. Хочу презентувати бібліотеці музею 2 свої збірки – “Усе, що маю” і “Стара криниця”. Книги ці вистраждані, писалися близько двох років. Я бажаю усім знайти себе, і навіть якщо прийде старість, не падати духом.

У номінації “Журналістика, публіцистика” – Гліб Кудряшов, член правління Полтавського обласного відділення Українського фонду культури, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка — за книгу “Любове ніжна моя, не відлітай…Публіцистичні нариси, статті, діалоги та спогади про Раїсу Кириченко”.

– 1920 року уже по смерті Панаса Мирного у серії “Просвітянська книгозбірня” полтавське товариство “Просвіта” видало невеличку книгу “Казка про правду і кривду”. І мені думається, що усі лауреати обласної премії за останні 20 літ працюють під прапором правди та справедливості. Я сьогодні удостоєний честі належати до цього елітарного клубу, одержуючи дорогий для мене диплом, ніби цілую цей прапор — прапор правди Панаса Мирного. Дай Боже нам бути гідними пам’яті наших великих Предтеч.

У номінації “Мистецтво” – Микола Грибан, член Національної спілки художників України, заслужений працівник культури України — за цикл робіт “Земля Полтавська”.

– Панас Мирний дуже любив Полтаву і Україну, я у своїй творчості прагну теж іти таким шляхом. Дякую поважному журі за присвоєння мені цієї премії.

У номінації “Народна творчість, народні ремесла” – Наталія Свиридюк, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України, завідувач відділом Комунальної установи “Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи” Полтавської обласної ради — за творчий доробок.

– Народне мистецтво України — це вічне джерело для життя нашого народу. І я щаслива, що Бог дав мені можливість своєю працею доторкнутися до цього священного великого джерела. Я вдячна високому журі, усім, з ким працюю за підтримку, вдячна своїй родині. Усім — натхнення, любові і творчості.

Дипломи лауреатам вручив заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

– Четвертий рік поспіль мені дуже приємно вручати премії. Я надихаюся.Завжди дуже приємно приходити у садибу. Премія Панаса Мирного — найстаріша премія обласної ради. Вручаємо її уже 21-й раз. Вона найпопулярніша, завжди між учасниками є здорова конкуренція. Дякую усім, хто подав свої роботи і дякую за творчість, – сказав заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

Нагадаємо, що сьогодні у Полтаві відкрили інформаційну дошку Панасу Мирному (ФОТО)

Перейти до вмісту