Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

У пологовому будинку Полтави відкрили відділення інтенсивної терапії

Комунальне підприємство «Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради» – єдиний міський рододопоміжний заклад. В пологовому будинку активно проводяться ремонтні роботи та оновлюється обладнання з метою створення належних умов для надання спеціалізованої медичної допомоги на сучасному рівні. На даний час тут завершено ремонт-реконструкцію надскладного об’єкту – відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Після капітального ремонту, 10 травня, відкрито відділення інтенсивної терапії новонароджених. Тут розгорнуто шість ліжок. У відділенні за рік виходжуються близько 150 новонароджених, які потребують інтенсивного лікування, повідомили у прес-службі Полтавської міської ради.

“Ще у далекому 1996 році, коли почало народжуватись все більше і більше дітей, постало питання і створення відділення інтенсивної терапії. Типовий проект пологового будинку не передбачавав ніякої іншої можливості його створити, як, просто кажучи, в коридорі – «переході» між двома будівлями, де були створені умови для догляду за дітьми, яким потрібна особлива допомога, – розповіла директор пологового будинку Наталія Удовицька. – Час не стоїть на місці. З’являються нові вимоги, нові технології. Зараз усі новонароджені знаходяться разом з мамами і у нас звільнилась площа колишнього дитячого відділення. Так, завдяки міській владі, підтримці депутатського корпусу ми змогли відкрити відділення, що повністю відповідає світовим стандартам, аби допомагати нашим новонародженим”.

На ці види на ці види робіт виділено з міського бюджету близько 10 млн. грн. Крім того, рішенням сесії Полтавської міської ради від 25 квітня 2019 року для придбання обладнання для оновленого відділення інтенсивної терапії новонароджених виділено близько 5 млн. грн.

На відкриття відділення завітали керівництво міста – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Людмила Бойченко, представники депутатського корпусу Андрій Матковський, Світлана Нестуля та Олександр Кудацький.

Проведені заходи з ремонту відділення, придбання обладнання сприятимуть своєчасному та якісному наданню медичної допомоги новонародженим, – зауважив депутат міської ради Андрій Матковський:

“Народження дитини – це справжнє диво. Обов’язок міської влади – зробити усе для того, аби умови для немовлят та породіль були безпечними, комфортними, якнайкращими. Сьогодні у нашому пологовому будинку створені такі умови, яких, мабуть, немає в пологових будинках інших обласних центрів. Тут затишні та сучасні палати, новітнє обладнання. Усе це допоможе дітям, які потребують після народження особливого догляду”

Загалом за останні 3 роки міський пологовий будинок отримав з бюджету міста понад 21 млн.грн. для проведення ремонтних робіт та оновлення матеріально-технічної бази.

Вже в І кварталі 2019 року проведена закупівля комп’ютерного обладнання на суму 514 тис. грн., які були виділені з міського бюджету. Завдяки чому пологовий будинок на 100% забезпечений комп’ютерною технікою.

Голова профільної депутатської комісії, що опікується питаннями медицини, Олександр Кудацький зазначив:

“Наша комісія постійно вирішує питання матеріально-технічного забезпечення медичних закладів, зокрема, й у пологовому будинку. Тут починається життя, і ми намагаємося створити найкомфортніші умови для мам та дітей. За рік у міському клінічному пологовому будинку на світ з’являються до трьох тисяч немовлят. Чимало з них потребують інтенсивної терапії. Коли мова йде про здоров’я та життя дитини, то все має бути на найвищому рівні: і палати, і обладнання, і персонал. Сьогодні можна стверджувати, що в пологовому все це відповідає високим стандартам”.

Довідково:

Штат пологового будинку складає 429 осіб, з них – 66 лікарів і 152 медичні сестри та акушерки.

Серед лікарів понад 60% мають вищу та першу кваліфікаційні категорії, серед середнього медичного персоналу цей показник складає близько 55%.

Протягом останніх років пологовий будинок стоїть на шляху перетворень та реорганізації акушерської служби, впровадження в практику сучасних інноваційних технологій, що ґрунтуються на принципах науково-доказової медицини.

З метою надання своєчасної, якісної медичної допомоги при синдромі дихальних розладів у новонароджених пологовий будинок протягом останніх трьох років має можливість проводити закупівлю дороговартісного препарату для сурфактантзамісної терапії за кошти місцевого бюджету. Так у 2018 р. з цією метою використано 162 тис. грн., та передбачено кошти на 2019 р. у сумі 200 тис. грн.

Протягом останніх 3 років в пологовому будинку активно проводяться ремонтні роботи. Зокрема, з метою теплозбереження в пологовому будинку проведена повна заміна віконних блоків та часткова дверних; проведений капітальний ремонт ліфтового господарства; монтаж та запуск пожежної сигналізації з підключенням до централізованого пункту.

Виготовлена проектна документація на реконструкцію двох відділень, а саме: відділення інтенсивної терапії новонароджених та відділення анестезіології з інтенсивною терапією.

Перейти до вмісту