Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді відбувся урочистий захід до 74-ї річниці перемоги над нацизмом (ФОТО)

9 травня біля Вічного вогню у Миргороді відбувся урочистий мітинг з нагоди 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У сквері Слави зібралися сотні миргородців та гостей аби вшанувати подвиг українців, подякувати сивочолим фронтовикам та покласти квіти до Вічного вогню, повідомили у Миргородській міськраді.

Сьогодні слово “Перемога” з гіркотою в серці промовляє 29 учасників бойових дій, 8 солдатських вдов, 260 учасників війни, понад 2 тисячі дітей війни. Все менше фронтовиків живе серед нас. 92 –х річний Пантелей Попович – кавалер ордену Вітчизняної війни 2 ступня та ордена “За мужність”. Народився герой у серпні 1927 року.

Війну зустрів підлітком, разом із братами за завданням партизанів допомагали виходити з оточення нашим солдатам і офіцерам, носили їжу відступаючим, показували безпечні дороги, де не було постів фашистів і поліцаїв. Потім два роки страшної окупації. У вересні 1943 року, коли рідне село було звільнене, як учасник партизанського руху, допомагав ловити зрадників – поліцаїв, дезертирів.

У 1944 році, маючи 17 років, пішов на війну. Спочатку був курсантом – кулеметником у Пермській області, згодом їх запасний полк у червні 1945 року відправили в Монголію, де він поповнив армію, сформовану із захисників Ленінграда. Був стрілок – піхотинець, помічник комвзоду, брав участь у форсуванні Халхін – Голу, визволяв від японців Манчжурію, міста Солунь, Ванімло, Таонань. Пройшов 1500 км. дорогами війни, нагороджений медаллю «За перемогу над Японією», орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, був поранений. Відзначений Подякою від уряду КНР за допомогу китайському народу у боротьбі проти японських загарбників. Пантелей Максимович часто зустрічається з громадськістю, розповідає правду про війну й людину на війні, де перемагали сильні духом і вірою.

У промовах представників влади, військовослужбовців, ветеранів війни, молоді лунали слова подяки захисникам фронтів різних часів, учасникам бойових дій. Учасники мітингу віддали шану живим свідкам тих буремних подій. Низько вклонилися Ветеранам за героїзм, мужність та самовідданість, виявлені у роки війни та повоєнної розбудови.

– 9 травня – день радості і скорботи. Ми ніколи не забудемо великого подвигу тих, хто поклав своє життя задля мирного неба над нашими головами. Маємо священний обов’язок – передати пам’ять про нього своїм дітям. Зв’язок поколінь, зв’язок історії з днем сьогоднішнім і завтрашнім не повинен перериватися ні на мить. Це потрібно кожному з нас – усім, хто дивиться у майбутнє й не хоче повторення минулого, – сказав у своєму виступі міський голова Сергій Соломаха.

Він подякував сивочолим фронтовикам та побажав нового Дня Перемоги українським воїнам, які самовіддано відстоюють незалежність та територіальну цілісність країни. А також привітав з ювілейним Днем народження – 70-річчям голову міської ради ветеранів Василя Вертелецького.

Військовий вишкіл із почуттям глибокого патріотизму показали юні джури ЗОШ №1 імені Панаса Мирного – цьогорічні переможці міського етапу гри військово-патріотичної гри “Сокіл. Джура”.

Завершився урочистий мітинг покладанням квітів до Вічного Вогню та пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО.

Перейти до вмісту