Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Диканьці відбулося обласне свято “Пісні бузкового гаю” (ФОТО)

Сьогодні, 11 травня, у селищі Диканька проходить обласне пісенно-мистецьке свято “Пісні бузкового гаю”.

Бузковий гай у Диканьці з’явився понад 200 років тому – на початку 19 століття. Займає площу близько 2 гектарів. Як розповідають місцеві жителі, бузковий гай має красиву і водночас сумну легенду. Подейкують, що дочка Віктора Кочубея хворіла на туберкульоз. Лікар порадив безутішному батьку посадити бузковий гай, аби його повітря хоч трохи продовжило життя тяжкохворої Ганнусі. Коли безліч кущів почали розпускатися, здавалося, стала розквітати й дочка. Однак, коли зів’яв бузок, згасло й життя дівчинки.

Свято “Пісні бузкового гаю” проводять з 1996 року. Сьогодні на головній сцені виступили кращі колективи художньої самодіяльності з дев’яти районів області. Невід’ємним атрибутом стало «Містечко майстрів», де можна було придбати вироби декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва місцевих і запрошених умільців. Багатьох гостей розважило катання на човнах Пивоварським ставом, прогулянка до величних Кочубеївських дубів та смакування українських страв – вареників, галушок. Організована була і дитяча зона з майстер-класами та розвагами, а також пройшов фестиваль фарб «HOLI».

Як розповіла “Новинам Полтавщини” директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко, свято започатковане Диканською райдержадміністрацією та Департаментом.

– Родзинкою свята цьогоріч став виступ “із диканськими героями” Полтавського обласного академічного театру імені Гоголя. Вперше Мазепа на цій історичній землі, вперше Василь Кочубей повернувся на цю землю, вперше ми побачили якою була Мотря, – сказала Валентина Вождаєнко.

Вона зазначила, що на заході виступить і пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава” обласної філармонії із новою мистецькою програмою “Сорочинський ярмарок”.

– Вперше — абсолютно усі локації з позначками. Можна навіть ходити самим, без екскурсовода. Хоча, екскурсії організовані на високому рівні. Вони проходять по верхньому і по нижньому парках. Диканські ліцей і школа підготували гарних екскурсоводів, попрацював Краєзнавчий музей, туристичні фірми. Велика кількість підприємців та майстрів народного мистецтва на святі. Диканька і бузковий гай потрапляють до сімки найвідвідуваніших місць України весною за версією ЗМІ, тому ми робимо усе для того, аби малий і середній бізнес відчув, що вони потрібні, що їхня робота для нас дуже важлива. Без перебільшення, Диканька — це славна європейська столиця духовності, і про це знали 350 років тому, і нам не залишається нічого іншого, окрім, як відновлювати цю славу, аби знову зазвучати гордо, – сказала Вождаєнко.

Свято відвідали і заступник голови Полтавської ОДА Микола Білокінь та народний депутат України Олег Кулинич.

– Обласна державна адміністрація підтримує проведення цього свята. Полтавщина багата туристичними пам’ятками. Держава починається з культури, а вже потім іде медицина, екологія і демократія. Тому, ми намагаємося робити усе для того, аби наша держава, наша Полтавщина процвітала. Тут цікаво, тут гарна енергетика та природа і співають пісні не тільки народні артисти, а й солов’ї, – сказав Микола Білокінь.

Нардеп Олег Кулинич забезпечив виступ гурту “Оркестр Гарного Настрою” з міста Київ.

Захід триватиме до 24:00.

 

 

Перейти до вмісту