Ви тут:
Анонс Культура Оголошення Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У день народження Петлюри в Полтаві співатиме Тарас Компаніченко

22 травня в Україні відзначатиметься 140-річчя з дня народження державного та громадсько-політичного діяча, журналіста, літературного і театрального критика, уродженця Полтави, Голови Директорії та Головного Отамана армії УНР Симона Петлюри. З нагоди ювілею в Полтаві відбудеться виступ відомого кобзаря та ретельного дослідника пісенної спадщини українців Тараса Компаніченка з гуртом «Хорея Козацька». Концерт відбудеться в Полтавському музичному училищі (вул.Соборності, 11), початок о 18.00.

В останні роки ім’я Симона Петлюри повертається в українську історію, звільняючись від нашарування радянських та імперських міфів. «Він повертається як символ боротьби за незалежність України. В час, коли українці знову, як і сто років тому, захищають свою свободу зі зброєю в руках, знову, як і сто років тому, від того ж ворога – Росії, Петлюра повертається до українців із забуття, і безмежного інформаційного моря брехні про нього», – вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Про Петлюру та його зв’язки з Полтавою перед концертом розповідатимуть відомі історики. А Тарас Компаніченко та «Хорея Козацька» презентують подвійний музичний альбом «Пісні Української революції», який побачив світ за сприяння Українського інституту національної пам’яті. До альбому увійшли пісні, написані в добу 1917-1921 років, зокрема, і варіант гімну «Ще не вмерла Україна» на народну мелодію, який співався на Лівобережжі аж до Кубані. Автори більшості цих пісень – це класики української літератури, такі як Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та ін. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький. Також вперше у Полтаві прозвучить «Пісня про Петлюру».

«Твори, що увійшли до альбому «Пісні Української революції» – це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам’яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням, епоху. Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні  військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, студентськими хорами, Українською Республіканською Капелою та Українським Національним Хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні майже століття», – розповідає Тарас Компаніченко.

Завантажити альбом можна на сайті Українського інституту національної пам’яті або за цією ланкою:  http://bit.ly/2Htmicr.

Організатори заходу: Український інститут національної пам’яті, Полтавська обласна державна адміністрація.

Історична довідка:

Симон Петлюра народився 22 травня 1879 р. у Полтаві. Спочатку вчився у церковнопарафіяльній школі, потім – у Полтавській духовній семінарії. Зі студентських років брав активну участь в українському суспільно-політичному житті. У 1900 р. вступив до Революційної української партії (РУП). 1903-го, рятуючись від переслідувань тогочасної влади, виїхав на Кубань, де включився в організацію українського руху. Тут його ув’язнили і відправили до Катеринодара (нині – Краснодар).

Протягом 1906 – 1917 рр. як редактор та журналіст популяризував українську політичну думку в низці друкованих видань: «Селянин», «Вільна Україна», «Рада», «Україна», «Украинская жизнь».

Після формування в червні 1917 року першого уряду УНР очолив військове відомство і всю енергію спрямував на створення українських збройних сил.

Не погоджуючись з політикою Голови Генерального Секретаріату Володимира Винниченка щодо принципів формування українського війська, подав у відставку і вийшов з уряду. Це була чи не перша політична відставка в українській політиці у ХХ ст.

У травні 1919 р. очолив Директорію УНР. У важких внутрішніх і зовнішніх умовах керував збройною боротьбою проти російських більшовицьких і білогвардійських військ. Робив усе можливе, аби запобігти єврейським погромам.

Енергія та наполегливість Петлюри визначили його безперечний авторитет як лідера українського національного руху й після поразки Української революції 1917 – 1921 рр. Слово «петлюрівщина» на довгий час стало вживатися на означення боротьби за незалежну Україну. Постать Симона Петлюри викликала острах у комуністичного режиму. 25 травня 1926 р. у Парижі його розстріляв більшовицький агент С. Шварцбард.

Більше про Симона Петлюру можна дізнатись в інформаційних матеріалах Українського інституту національної пам’яті.

Перейти до вмісту