Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Світлини відомого військового фотографа, який загинув у Полтаві, розпродають в Інтернеті (ФОТО)

Фотографії Москви 1941-1942 років Сергія Струнникова, який загинув під час бомбардування полтавського аеродрому 22 червня 1944 року, можна спокійно придбати на одному з інтернет-магазинів.

За словами продавців, альбом з 61 фотографією життя столиці СРСР у перші роки німецько-радянської війни, подарований делегації Монголії, коштує 400 доларів.

Сергій Миколайович Струнников (25 вересня 1907 році, Херсон – 22 червень 1944, Полтава) – радянський фотохудожник, майстер репортажу і фотопортрета. Автор знімка тіла Зої Космодем’янської, кадрів, які закарбували оборону Москви, життя блокадного Ленінграда, Сталінградську битву, і інших історичних фотодокументів.

Народився в 1907 році в Херсоні в родині художника Н. І. Струнникова, в 1922 році родина переїхала в Москву. Після закінчення школи працював розклеювачем афіш в кінотеатрі «Палас», навчався на операторському відділенні Державного кінотехнікуму, паралельно працював освітлювачем на студії «Межрабпомфільм». Перші фотороботи з’явилися у пресі в 1928 році. У період навчання в кінотехнікумі зняв документальний короткометражний фільм «Розвідка пального» (1929), присвячений роботі геолого-розвідувальної партії, зробив ряд знімків для журналів «Полум’я», «Радянський екран», «Рост».

У серпні 1941 року Струнников був запрошений фотокореспондентом в газету «Правда», з жовтня став військовим фотокореспондентом.

Знімав оборону Москви, працював в німецькому тилу, на передових. Фотографії публікувалися в «Правді». У 1942 році 57 робіт Струнникова були представлені на виставці «Москва військова» в Центральному будинку Червоної армії, його знімки увійшли до альбому «Москва, листопад 1941». У тому ж році фотограф був представлений до нагородження медаллю «За бойові заслуги».

Загинув у званні старшого лейтенанта в ході операції «Френтік» при бомбардуванні на військовому аеродромі під Полтавою разом з бойовими товаришами.

Перейти до вмісту