Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Що робити, якщо поранилися використаним шприцом чи голкою

Щороку реєструються випадки поранення використаними шприцами та голками. У МОЗ розповіли, як діяти в таких ситуаціях і як правильно зібрати та утилізувати голку чи шприц.

Перш за все не панікуйте, дихайте рівно та спокійно. Через поранення голкою можуть передаватися ВІЛ, гепатит В і С, герпес, малярія, сифіліс, дифтерія та ще кілька десятків інших парентеральних інфекцій. Але шанси зараження патогенами крові з голки дуже низькі.

Є дані про ризики зараження серед медичних працівників. Для гепатиту В вони становлять від 2% до 40%, гепатиту С — 3-10%. ВІЛ — 0,2-0,5%. Ризики залежать від багатьох факторів: розміру голки, глибини проникнення, кількості крові, що потрапила при пораненні та концентрації в ній вірусу.

На відміну від ситуації з медичними працівниками, джерело крові у голках та шприцах, які знаходяться на вулиці, зазвичай невідоме. До того ж поранення не відбувається одразу після використання голки, вона рідко містить залишки свіжої крові, а вірус, який міг бути в крові, зазнав впливу світла та температури. Внаслідок цього ризики зменшуються.

У будь-якому випадку треба діяти швидко для попередження ризиків зараження.

Якщо вкололися голкою:

  • зачекайте, щоб кровотеча пройшла сама протягом декількох хвилин;
  • промийте рану водою;
  • не намагайтеся очистити рану або відсмоктувати кров;
  • висушіть і заклейте рану пластирем;
  • вирушайте до найближчого травмпункту або кабінету довіри, чи центру ВІЛ/СНІДу (адреси центрів в містах України тут: https://bit.ly/2PmDsc0). 

Далі лікар оцінить ваші ризики на інфікування і запитає про травму. Він повинен буде дізнатися коли, де і як це сталося, в якому стані була голка — відкрита чи закрита, з наявними ознаками залишків крові чи без, як саме стався контакт з голкою та як глибоко вона проникла під шкіру. Будьте готові максимально чітко згадати всі деталі.

Якщо буде встановлено, що ризики інфікування відсутні — ви дійсно можете перестати хвилюватися. Якщо ж лікар оцінив ваші ризики як високі, найбільш ймовірно, що вам знадобиться щось з цього переліку:

  • профілактика антибіотиками для уникнення шкірної інфекції
  • щеплення проти гепатиту В
  • профілактична терапія від ВІЛ 
  • зразки вашої крові можуть бути перевірені на гепатит В, гепатит С або ВІЛ одразу або після певного проміжку часу

Коли ви отримаєте інструкцію як діяти — надалі ви можете консультуватися з вашим сімейним лікарем. Обов’язково потрібно дотримуватися всіх інструкцій. Особливо щодо прийому профілактичних препаратів для запобігання зараження.

Як запобігти пораненням голкою

Дотримуйтесь правил безпеки та утилізації. Коротка інструкція як безпечно зібрати використані шприци та голки. https://bit.ly/2UoZsE8:

З собою потрібно мати рукавички, плоскогубці та контейнер для гострих предметів (посудина, коробка чи міцний пакет, які неможливо пошкодити гострим предметом чи голкою).

Ці речі мають бути безпосередньо з вами. Тобто не варто залишати контейнер далеко від себе та приносити туди шприці і голки, які ви знайшли. Він повинен бути поруч!

Надягніть рукавички, стійкі до механічних пошкоджень. Це можуть бути товсті гумові рукавиці, але краще, що вони були стійкі до порізів та проколів.

У жодному разі не торкайтеся шприца руками, підіймайте лише за допомогою плоскогубців чи інших інструментів, придатних для цього.

Шприц потрібно негайно помістити у контейнер для утилізації відходів самостійно. Не передавайте його іншій особі, щоб вона поставила його туди ставила.

Якщо знайшли голку окремо від ковпачка — не потрібно одягати ковпачок назад на голку.

Коли завершите прибирання, зніміть рукавички та помістіть їх в окремий пакет. Ретельно помийте руки з милом.

Тримайте контейнер для утилізації у безпечному місці. Його вміст необхідно утилізувати як біологічно небезпечні відходи.

Не потрібно зберігати голку, якою вкололися. Додаткові дослідження не допоможуть дізнатися більше про потенційне зараження та вирішити проблему.

Здати використані голки чи шприци потрібно на спеціальні підприємства, які мають ліцензію та сертифіковане обладнання. Список можна знайти тут: https://bit.ly/2GdxeK2

У цьому списку потрібно шукати підприємства, що працюють з клінічними та подібними їм відходами у вашому місті чи регіоні. Це відходи, що виникають у результаті медичного догляду, ветеринарної чи подібної практики, відходи, що утворюються у лікарнях або інших закладах під час досліджень, догляду за пацієнтами або при виконанні дослідницьких робіт.

Це поки складна та не дуже вдало організована процедура. Але варта того, щоб позбутися потенційної небезпеки для вас та людей навколо.

Якщо у вас немає змоги утилізувати шприц як зазначено вище, обов’язково подбайте щоб він був окремо від решти сміття. Подбайте, про те, щоб інші люди його не знайшли так само, як ви.

Перейти до вмісту