Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Сервіс «SMS-МАЯК» – спосіб контролю та захисту нерухомого майна», – Олег Тимченко

Міністерством юстиції України з метою боротьби та запобіганню рейдерському захопленню майна запроваджено сервіс «SMS-МАЯК».

Завдяки цьому сервісу його користувачі отримують SMS – повідомлення про вчинення реєстраційних дій щодо нерухомості у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Знайти даний сервіс можна на веб-сайті «Он-лайн будинку юстиції» за посиланням: https://online.minjust.gov.ua.

Статтею 25 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що проведення реєстраційних дій зупиняється на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, або на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.

Так, власник об’єкта нерухомого майна має можливість накласти заборону на проведення реєстраційних дій терміном до 10 діб аби протягом цього часу мати можливість звернутись до суду і зупинити незаконні дії.

Сервіс «SMS-Маяк» інформує:

  • фізичних та юридичних осіб про зміну статусу об’єктів нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;
  • власників про подання заяв на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна, а також дату і час реєстрації таких заяв;
  • користувачів земельної ділянки — при поданні заяви у сфері державної реєстрації нерухомості щодо земельної ділянки, яка перебуває у їх користування, а саме про реєстраційний номер, дату і час реєстрації таких заяв.

Щоб скористатися послугою потрібно:

  • отримати реєстраційний номер об’єкта нерухомості, вказаний у документах, які підтверджують Ваше право власності (Витяг, Свідоцтво на об’єкт нерухомого майна тощо);
  • отримати ЕЦП (стосується лише послуги про подані/отримані заяви);
  • відкрити особистий кабінет власника і там поставити майно на відповідний контроль, вказати номер телефону та електронну пошту, куди будуть приходити повідомлення.

Передбачено можливість отримання послуги «SMS-МАЯК» на місяць за 1 об’єкт вартістю 30 гривень та 300 гривень.

Послуга «SMS-МАЯК» вартістю 30 гривень передбачає відстеження зміни статусу об’єктів нерухомого майна за номером в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, отримання сповіщення про зміну статусу нерухомості.

Послуга «SMS-МАЯК» вартістю 300 гривень передбачає відстеження подання заяв на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо Ваших об’єктів нерухомого майна за електронним цифровим підписом, отримання сповіщення про факт подання заяви на проведення реєстраційної дії, про зміну статусу об’єкта, а також про прийняття рішення щодо зміни статусу об’єкта.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області  ГТУЮ у Полтавській області

Перейти до вмісту