Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Приорільське добросусідство”: громада з Полтавщини долучилась до децентралізаційного фестивалю на Дніпропетровщині (ФОТО)

25 травня у Личківській об’єднаній територіальній громаді, яка знаходиться у Магадлинівському районі Дніпропетровської області, відбувся перший децентралізаційний фестиваль «Приорільське добросусідство», куди з’їхались творчі колективи з усієї громади. Назву обрали недарма, бо неподалік ОТГ протікає річка Оріль. Долучилась до фестивалю й ОТГ з Полтавщини – Нехворощанська, що межує з Дніпропетровщиною.

Личківська ОТГ за своїм розташуванням є унікальною – на території громади є місце, де сходяться одразу три області – Полтавська, Харківська та Дніпропетровська. Громада молода, створена у квітні 2018 року. Тому, за словами сільського голови Анатолія Чуприни, нині намагаються брати участь у різноманітних проектах та грантах.

«29 квітня 2018 року були вибори голови та депутатського корпусу ОТГ. До складу громади увійшли 3 сільські ради, всього 8 населених пунктів, населення – 5300 осіб. Після виборів до кінця року кожна сільрада доживала рік, виконувала свій бюджет. А з 1 січня 2019 року ми створили загальний бюджет і почали працювати. Досягнень великих ще не маємо. Але у нас є плани, готуємо підґрунтя, намагаємось приймати участь у різноманітних грантах, конкурсах, хочемо залучити кошти обласного, державного бюджетів, іноземні інвестиції. У нас є точка, де сходяться 3 області. Від нас автомобілем 1 км і вже Харківська область», – розповідає Анатолій Чуприна.

У програмі фестивалю – презентації набутків ОТГ, художні виступи творчих колективів. Загалом, у кожній громаді Дніпропетровщини намагаються започаткувати своє унікальне свято. Називають це децентралізаційними фестивалями. За словами, радника Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Ігоря Мамонова, минулого року таких фестивалів в регіоні було 8, а цьогоріч майже 20. Спеціально для них запровадили перехідний децентралізаційний Кубок.

«Станом на сьогоднішній день в області створено 63 ОТГ, які займають близько 60% території області і де проживає 90% населення. За Перспективним планом, який затверджений ще у 2015 році, має бути створено 91 ОТГ. Ми сприяємо громадам у всіх сферах життя, підштовхуємо до активності. Одним з таких напрямків є проведення децентралізаційних фестивалів. Минулого року їх було 8, то цьогоріч громади переймають досвід тих, хто їх вже провів. І на відзнаку таких фестивалів ми запровадили Кубок, який громади, проводячи фестиваль, передають одна одній. Попередньо він знаходився у Миколаївській ОТГ Петропавлівського району (11 травня там відбувся фестиваль «Квітка Присамар’я»), тепер він у Личківській громаді. Цього року фестивалів майже 20. Можливо, наступного їх буде ще більше», – зазначив Ігор Мамонов.

1 червня Личківська ОТГ має передати децентралізаційний Кубок Криничанській ОТГ, де відбудеться фестиваль SmileFest.

За словами Ігоря Мамонова, громади Дніпропетровщини активно розвиваються і кожна має свої досягнення. Приміром, Слобожанська громада є найбагатшою в Україні. Там знаходиться офіс Всеукранської мережі «АТБ», нещодавно побудували багатоповерховий житловий будинок, а восени планують відкрити басейн. У Васильківській громаді за допомогою інвесторів відновили ГЕС. У Покровській громаді діє один з найперших в Україні сільськогосподарський молочний кооператив, також є медовий кооператив. Розвиток кооперативного рух спостерігається в Могилівській ОТГ («Перший ягідний» кооператив), у Перещепинській ОТГ працює молочний кооператив «Молочна ріка».

До фестивалю «Приорільське добросусідство» долучилась і Нехворощанська об’єднана територіальна громада. Виступали колективи художньої самодіяльності з Андріївського сільського клубу (ансамблі «Бабський батальйон» і «Берегиня», солістка Олена Мануйленко), свої вироби з бісероплетіння та вишивки бісером привезли сестри Анна та Анастасія Примасюки із Соколової Балки. Вишивки нитками на полотні представила нехворощанська рукодільниця Руслана Павелко, а картини олією – художниця Наталія Фетько.

«Ми не могли відмовитись від участі, оскільки і самі плануємо організувати подібний захід наступного року. Ідея лише зародилась. Кликатимемо, у першу чергу, сусідів – ОТГ, що розташовані поруч з нами, бо до річки Оріль можна приєднати усіх – Семенівку, Руденківку, Білоцерківку з Полтавщини. Обов’язково запрошуватимемо села Личкове, Котовку, Гупалівку з Дніпропетровщини. У кожному старостаті є по 3-и колективи. Всього набереться не менше 20 колективів на ОТГ», – розповів сільський голова Нехворощанської ОТГ Юрій Мовчан.

На своїй ретроавтівці на фестиваль приїхав і житель Нехворощі Олексій Педина. Зелений Peugeot 1938 року випуску експлуатується – власник часто виганяє з гаража, оскільки більше автомобілів немає, є лише мопед, велосипед.

«Це було давно, купив автомобіль у 1993 році. Відновлював по фотографії, товариш дав мені автомобільний журнал і там було фото цієї машини. Я її брав в розібраному вигляді. Їжджу на виставки, минулого року був перший раз в Олександрії. На 100 км йде 12 л бензину. Це багато, – говорить Олексій Педина.

 

 

Перейти до вмісту