Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавці вшанували пам’ять жертв Сталінських репресій (ФОТО)

Щороку в третю неділю травня Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій.

Великий терор 1937-38 років забрав життя тисяч полтавців та мешканців інших регіонів України.

Традиційно жалобні заходи відбулися біля Пам’ятного знаку на місці перепоховання останків жертв політичних репресій у селі Триби, який знаходиться поряд з Полтавою. У них взяли участь представники влади міста та області, народні депутати та прості полтавці.

«Сьогодні важкий день. Ми згадуємо жертв великого терору, які зазнали політичних репресій сталінським режимом. Кожен із нас повинен пам’ятати й надалі не допустити таких страждань, яких зазнали ці невинно убієнні люди. І наш святий обов’язок – шанувати їх та пам’ятати. А особливо нагадувати й розповідати історію молодому поколінню, щоб вони винесли з цього певні уроки та не допустили такого жорстокого ставлення один до одного», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

У 1937 році на Полтавщині було ліквідовано майже всю верхівку партійного та профспілкового апаратів. Загалом протягом 1937—1938 років на Полтавщині було репресовано понад 10 тисяч громадян. У той же час за деякими даними починаючи з 1929 року на Полтавщині було репресовано більше 400 тисяч жителів.

«До Другої світової війни тут знаходився будинок, а місцевість була огороджена колючим дротом. Навіть місцеві мешканці не знали що тут відбувається, бо розстріли та поховання тих нещасних відбувалися вночі. Однак люди бачили як у день рили якісь траншеї, а вночі заїжджав транспорт. Довгі роки про вбивства нічого не було відомо, доки у 1968 році місцева вдала не спробувала відродити роботу кар’єру, і робітники не знайшли людські рештки», – розповів заступник директор Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

В 1937—1938 роках на тюремні камери були перетворені підвали колишнього полтавського Селянського банку, де тоді розташувалося обласне управління НКВС у Полтавській області (нині — будинок Управління СБУ в Полтавській області). У тих підвалах виконували і вироки про розстріл. Спочатку тіла загиблих таємно ховали у безіменних могилах на старому міському кладовищі, але коли рахунок розстріляним пішов уже на тисячі, поховання почали масово здійснювати за містом — в розробленому піщаному кар’єрі в урочищі поблизу хутора Триби, розташованому близько 1 км на південь від села Макухівка Полтавського району.

Головними дійовими особами катувань та вбивств часів Великого терору були керівники Управління НКВС у Полтавській області – Адріан Петерс-Здебський та Олександр Волков.

Згідно з даними документів, які зберігаються у Галузевому відділі Служби безпеки України, лише від одного наказу НКВС № 00447 («Оперативний наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР № 00447 про операцію з репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів») постраждало 3377 полтавців, а загалом з 1 червня 1937 р. по 10 січня 1938 р. — 6932 осіб, з яких розстріляли 1987.

Перейти до вмісту